Prednosti in slabosti vrtca

Vrtec ima zagotovo nekaj pomembnih plusov. Otrok se bolje socializira, hitreje se nauči vseh veščin, ki se jih človek pač mora naučiti, navadi se družbe vrstnikov, nauči se biti del skupine in sprejeti dejstvo, da ne more biti vedno prvi in v središču pozornosti. Pa prej preboli vse možne otroške bolezni, zaradi katerih so kasneje lahko večje težave.

No, to zadnje je že lahko slabost. Sploh pri tistih otrocih, ki so skoraj neprestano doma, ker poberejo čisto vsak možen virus, ki obstaja. Ima pa vrtec še nekaj drugih minusov, ki vsi izhajajo iz enostavnega dejstva, da je vzgojiteljicam v največjem interesu to, da imajo v svoji skupini čim manj otrok naenkrat.

Ne vem, če se pravila kaj razlikujejo po starostnih skupinah ali če je v drugih vrtcih kaj drugače, ampak pri nas je v skupini ena vzgojiteljica, ena pomočnica in štirinajst otrok. Razumljivo je, da jih dve ženski težko dohajata toliko naenkrat, sploh ker ti najmanjši večinoma sploh še ne znajo sami jesti, se oblačiti, nekateri še ne znajo niti hoditi, verjetno vsi pa še nosijo plenice.

Zato iz rokava vlečeta vse možne trike, kako reducirati število otrok na minimum. Recimo nazadnje je naša hodila domov z vedno bolj rdečo rito. Razlog? Neredno menjavanje plenic. Pri tistih starših, ki v vrtec nosijo pakete plenic za enkratno uporabo, po 120 ali kaj takega skupaj, to še nekako zakrijejo, ker toliko časa traja, da se prebijejo čez cel paket in starši nimajo tako direktnega pregleda nad porabo plenic. Pravzaprav se jim še dobro zdi, da en paket tako dolgo traja1. Mi pa uporabljamo pralne plenice2, se pravi da vsak dan odnesemo nekaj svežih plenic v vrtec, porabljene pa isti dan prinesemo domov, tako da vsak dan posebej vidimo, koliko plenic so v vrtcu zamenjale.

V tistih slabih devetih urah ponavadi zamenjajo tri plenice, včasih celo samo dve. In to pri tem, da ima tamala takšno prebavo, da je po trikrat ali celo večkrat na dan pokakana! To pomeni, da se kdaj zgodi, da jo pustijo dobesedno v dreku po več ur skupaj! Njihov izgovor? Nič niso zavohale. :o Res je, da te pralne plenice dosti manj smrdijo kot tiste za enkratno uporabo3, ampak ko je otrok posran, ni hudič, da ga ne zavohaš, vsaj od blizu, če že ne od daleč.

Skratka to vnetje se je stopnjevalo do te točke, da sem moral vzeti bolniško in imeti tamalo doma. Po slabem tednu normalnega previjanja in mazanja s kremo, se je koža seveda po hitrem postopku pozdravila. Bomo videli, kako bo v prihodnje.

In še trenutni razlog, zakaj zdaj sedim doma in tipkam tale zapis. V soboto in nedeljo je tamala imela malo vnete oči. Tiste sorte nevšečnost, ko se ti v kotičkih oči po malem nabira gnoj, da se zjutraj zbudiš s čisto zlepljenimi trepalnicami. Kamilice menda pomagajo in v dveh dneh so oči pozdravljene. Danes zjutraj je imela samo še nekaj “zaspančkov”. In kaj pravijo v vrtcu? Nočejo takega otroka, češ da ima hudo vnetje, ki da je nalezljivo in da naj gremo k zdravniku, pozdravimo zadevo in potem pridemo nazaj. :roll:

Zdravnik danes dela popoldne, vmes smo vse sčistili in oči so se že zdavnaj lepo pozdravile, da se nič več ne vidi, da je karkoli sploh bilo, jaz pa razmišljam, kaj naj mu rečem, da me ne bo poslal v rodni kraj, češ zakaj brez razloga tratim njegov čas. V vrtcu so pa ženske fino zadovoljne, ker imajo enega otroka manj.

 1. če bi se pa komu slučajno zdelo, da v vrtcu porabijo sumljivo malo plenic, pa lahko recimo dve na dan kar neuporabljeni samo vržejo stran in nihče ne bo vedel[nazaj]
 2. te so bolj eko prijazne, pa še cenejše so, niso pa za ljudi, ki hočejo biti na komot in da se jim vse k riti prinese[nazaj]
 3. preverjeno[nazaj]
 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark


8 odgovorov v “Prednosti in slabosti vrtca”

 1. Chiara pravi:

  Mene je bilo kar groza (no, še vedno me je), ko sem poslušala o teh “metodah”! Zato kupujem dražje plenice (pa ne zato, ker sem komot ;) ) in težim, naj ga vsakič s kremico mažejo. Smo bili pa ogromno doma prve mesece. Med drugim so ga oktobra, novembra zunaj mirno posadile na mrzla tla! Zdaj ga po moji pridigi oblečejo kot medvedka (sicer pa zadnja dva tedna niti ni bilo za ven). Za zimski čas mi je pediatrinja priporočila Echinax sirup in dejansko zadnji mesec ni bil nič bolan (prej pa vsaj dva tedna na mesec doma). Je pa še ena fora… Naš je po vsakem “dopustu”, ki traja več kot en vikend, zrel za ponovno uvajanje v vrtec. Temu ustrezno zelo naporen – joka, noče jesti, noče spati itd. Posledično upam, da je vzgojiteljicama potegnilo, da je veliko bolj enostavno, da mali sploh ne zboli ;)

 2. seamus pravi:

  Mi imamo srečo in nismo dobili placa v občinskem vrtcu, kjer je zgodba na las podobna. Še huje, tekom uvajanja so morali starši prihajati hraniti svoje otroke – 14 dni!??? Sj so nori.

  No, kakorkoli mi imamo sedaj prostor v privat vrtcu s koncesijo, kjer dobesedno odžirajo denar občinskemu vrtcu in se morajo truditi, da starši pruidejo k njim – zaenkrat jim to uspeva bp. In upam,d a jim bo še naprej, ker si to zaslužijo. Tudi z vnetimi očmi je otrok lahko tam, če ima dokazilo od dohtarja, da je kriv ožji solzovod. In če samo kašlja in je aktiven in brez vročine tudi.

  Vwliko sreče v prihodnje, sploh pa upam, da ne dobite sranja imenovanega vnetje ušesa, ki se ponavlja in ponavlja, hkrati pa zelo bolik, sploh če poči bobnič…

 3. arabella pravi:

  No, jaz pa v našem javnem vrtcu teh metod in težav ne poznam. Plenic nam ni treba nosit, ker jih dobijo tam. Neka cheap varianta. Sicer predvidevam, da ga ne previjejo vsako uro, ampak težav z rdečo ritko še ni imel. Tudi, ko je bil še doma, zelo redko.

  V vrtec je začel hoditi letos septembra, uvajanje pa je zgledalo tako, da sem ga v četrtek pripeljala, obsedela z njim 15 minut in odšla, ter se vrnila čez dve uri. V petek je že jedel kosilo (brez mene), v ponedeljek pa je v vrtcu že spal.

  Bolan še ni bil (trkam). So bili pa prejšnji teden v skupini samo 4 otroci od 12. Nekateri so zboleli, drugi so bili doma iz preventive…

  Opažam pa, kako zelo različno delajo po vrtcih. Kar mi je po eni strani čudno, saj naj bi vsi delali po istem programu.

 4. bubašvabebubašvabe pravi:

  Hja, baje, da je ta naš vrtec kar znan po tem, da vzgojiteljice rade hitro pošiljajo otroke domov. Tudi zdravnik ni bil kaj preveč presenečen, čeprav je jasno, da tamala praktično ni skoraj nič bolana (mu je vse že znano).

  Ampak dobro, recimo, da je bolje, da se doma dobro in do konca pozdravi, kot pa da je v vrtcu in se še kaj zakomplicira.

  Drugače se mi pa ne zdi, da bi res kaj hudo slabo ali narobe delali. Vrtec je sicer majhen, ampak čisto nov in dobro opremljen in tudi vzgojiteljice vedo, kaj delajo. Bolj se mi zdi, da je problem v tem, da jih je enostavno premalo, sploh za tako majhne otroke. Da bi samo dve ženski res dobro poskrbeli za čisto vsakega od teh 14 eno leto in še nekaj starih otrok, ki so v skupini, je verjetno skoraj nemogoče. Že samo z enim ima človek polne roke dela.

 5. seamus pravi:

  Glede števila otrok na vzgojiteljico – sj to je povsod enako ;) Nek pravilnik – za prvo skupino toliko, za prvo+drugo toliko, za drugo toliko. Število otrok na vzgojiteljico skupino raste v zapisanem redu …

 6. arabella pravi:

  Ja, pravilnik… Si pa ne predstavljam koliko časa traja, da dve vzgojiteljici celo skupino oblečeta za ven. Če samo pomislim koliko časa včasih pri nas traja. Ker je treba še toliko drugih stvari vmes pregledati, postoriti ipd.

 7. seamus pravi:

  @arabella – pomoje ni tako hudo, jih znajo postrojit (pa ne mislim, v slabem pomenu) ;)

 8. bubašvabebubašvabe pravi:

  Jaz si ne predstavljam, kako jim juho futrajo, glede na to, da pač ne znajo sami z žlico jest. Menda jih natrenirajo, da držijo roke dol pod mizo, dokler niso na vrsti, ampak mi ni jasno, kako jim to dejansko rata. :o

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !