Veselica z jetri

Staro dohtarco sem skenslal. To je bila tista, ki mi je prejšnji teden dala škatlo lekadolov in me odslovila z “upajmo na najboljše”. To, pa po petih letih je ratalo že malo tečno voziti se za vsako figo v rodni kraj. Nova dohtarca ima ordinacijo dobesedno ne več kot 150m od mojih vrat (čez park z igrali, pri bloku desno in čez cesto).

No, ta nova dohtarca je slučajno ta teden na dopustu, tako da me je sprejel njen kolega, edini drugi zdravnik v tej ambulanti (ki pa sicer ne sprejema novih pacientov). Takoj resna obravnava, pregled krvi, urina in pač vse, kar ima taka splošna ambulanta na voljo (kar seveda ni veliko). Zaključil je, da je verjetno kake sorte zahrbtna virusna pljučnica, ampak ne more potrdit, zato me je pod nujno poslal v bolnico k specialistu internistu.

Tam spet dokaj resna obravnava in vse možne preiskave, ki se delajo ambulantno. Analiza krvi iz treh flašk (kdo bi vedel, kaj vse delajo), rentgen pljuč, EKG itd. Po prvih znakih spet sum na pljučnico.

Potem pa po uri in pol čakanja na izvide krvi preobrat! Ni pljučnica, pljuča so kao v redu (čeprav vem, da niso, imam astmo ali bronhitis ali nekaj takega), problem, da je v jetrih. Vnetje jeter oziroma z bolj kunštno besedo neke vrste hepatitis. To, da naj bi bil vzrok za vročino 38-39°C.

Ampak hepatitis je zelo splošna beseda, pač vnetje jeter, in lahko pomeni marsikaj, zato grem jutri nazaj, da ugotovijo, za kaj točno gre. Mislim alkohola praktično ne pijem, mamil ne jem, virusa pa tudi nisem imel kje pobrat (toliko jaz vem o vzrokih za vnetje jeter, drugih možnosti je pa baje še precej). Tri ali štiri dni me bodo menda rezali in pod lupo gledali, če se kaj vidi.

Zanimivo, da je internist ugotovil probleme z jetri. Stavim, da če bi me dohtar poslal recimo k kardiologu, bi ta našel ne vem kakšne vse srčne napake, pulmolog bi ugotovil, da imam res neko pljučnico z vsaj šestimi pridevniki (vsemi latinskimi), psiholog pa bi zaključil, da sploh nisem bolan, ampak je vse v moji v glavi zaradi težkega otroštva. Ampak takle mamo, bil sem pri internistu in ta se je zapičil v jetra.

Največja fora pa je, da je eden od možnih povzročiteljev vnetja jeter tudi paracetamol. In tista stara ku ku dohtarca, pri kateri sem bil prej, me je fujtrala z njim! V dveh tednih sem pospravil skoraj dve škatli. Šele danes sem videl, da je to krepko nad priporočeno dozo (kontinuirano naj bi menda lahko lekadol za zbijanje vročine jedel samo tri dni po nekaj tablet dnevno, potem se nabere preveč in udari na jetra). Pa kdo sploh bere navodila od lekadola? Jaz nisem tega vedel, sem mislil, da so to čisto neškodljive recneje. Še tista za crknit smešna baba v reklami na televiziji tako reče. :P

No, kakorkoli že, lekadol zagotovo ni vzrok mojih problemov, ker sem ga začel jemati šele ko sem imel že nekaj dni simptome, ampak pomagati sigurno ni mogel. Če se bo izkazalo, da mi bodo prav zaradi njega po nepotrebnem rezali jetra in da so ta sicer zdrava, samo malo zasičena s paracetamolom, to ne bo ravno dobro izpadlo za medicinsko stroko. Je pa še nekaj res. Tudi pljučnica po mojem ni, ker sem začel kašljati in težko dihati šele kak teden po prvi vročini. Tako da me res zanima, kaj sem to fasal.

Pa še ena ugotovitev glede lekadola. Ker ga po moji oceni ne smem več jest, nimam s čim pametnim zbijat vročine, tako da sem zdaj, ko pišem te vrstice, dosegel nov rekord: 39.3°C in še raste! :mrgreen:

Evo, to je to, jutri grem in če na tem mestu v roku kakšnega tedna ne bo nobenega novega zapisa več, to pomeni, da sem ali še vedno v bolnici ali pa da me je pobralo. Tako da za vsak slučaj vsem trem bralcem, ki so še ostali: “Lep pozdrav in hvala za vse ribe!”

 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark
Objavljeno v zdravje. 6 komentarjev »


6 odgovorov v “Veselica z jetri”

 1. chefchef pravi:

  Znano, znano … treba je težit, moraš biti zahteven pacient. Sicer se lahko najde kakšen naduvan dohtar tipa Dušan Vlahović kot na mojem blogu, ampak dejstvo je, da zdravniki, sploh pa splošni, kar naprej grešijo.

  Drži se!

 2. M&MM&M pravi:

  porkaduš no. sam če maš kakšno načrtovano objavo, bomo mislili da si doma :) mal heca.

  u glavnem ja…drži se!

 3. žiži pravi:

  Proti vročini pomaga hlajenje v vodi – začneš s telesno (normalno) in dodajaš hladno do 30 stopinj. Vse dobro!

 4. seamus pravi:

  Aha, vidm, da tole ni čisto navadna vročina … Upam, da se čimprej poštimaš.

 5. Nino RammaNino Ramma pravi:

  Sem že nazaj in še vedno vse isto. :-/

 6. » Dr. House in da haus Moji zapiski pravi:

  [...] Veselica z jetri [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !