Vrtec

Vsak povprečen mlad državljan, ki se nikoli ni pretirano ukvarjal z mislimi o otrocih in vsem, kar še pride in zaradi tega nima pojma, kakšna je dejanska situacija tam zunaj1, si lahko predstavlja, kakšen šok me je doletel, ko sem bil pred časom obveščen o tem, da bomo v kratkem plačevali nekje 300 do 400€ za vrtec2. O tem, kje je logika, da v državi, kjer je osnovna šola zastonj, kjer je srednja šola zastonj in kjer je visoko šolstvo zastonj, za vrtce in samo za vrtce pa ne more biti na sistemskem nivoju poskrbljeno na podoben način, se v tem zapisu ne bom spraševal, ampak bom tipično po slovensko rekel, da “tako pač je” in se sprijaznil z usodo. Tako pač je…

Niti ne bom nič bentil nad tem, kako je nefer sistem, v katerem moramo ogromne zneske plačevati tisti, in samo tisti, ki smo hodili v šolo, pridobili znanje in poklic in se za nič kaj dosti več kot povprečno plačo zaposlili v bolj ali manj dobro stoječih firmah in s tem financiramo vse tiste zgube, ki so celo mladost zapili in zapušili, takoj po zadnjem letniku poklicne srednje šole našopali par frocov in postali socialni problem s 500€ plače, če sploh, zdaj pa na vseh frontah cuzajo iz državne blagajne, namesto da bi v njo kaj prispevali dokler so še mladi in pri močeh.

Še manj bom o tistih barabah, ki brezsramno molzejo poštene državljane na ta ali drugačen način, največkrat tako, da se skozi sistem švercajo z s.p.-jem, ki davkariji vsako leto prikazuje ničlo, če ne celo izgubo, v resnici pa živijo malodane na visoki nogi3, se okoli vozijo z avtomobili višje srednje klase in hodijo na morje najmanj na Maldive. In potem jih vidiš na cesti s tistmi svojimi vozički, kako se nosijo vsi naduvani, kot da so ne vem kakšna smetane družbe4.

Ne, tokrat ne bom nič o tem, mogoče kdaj drugič. Tokrat se bom na kratko posvetil enemu malo bolj pragmatičnemu vprašanju. Namreč v neposredni bližini imamo dva vrtca5. Ne poznam sicer dobro situacije glede ponudbe in povpraševanja, tako da mogoče niti ni dileme in otroka vpišeš tja, kjer pač imajo dovolj prostih mest, ampak načeloma obstaja vprašanje, kateri od teh dveh vrtcev bi bil primernejši.

Eden od vrtcej je namreč velik6, drugi (malo bližji) je pa čisto mini, kjer imajo za vse otroke skupaj samo dve skupini. Se pravi, da so v isti skupini otroci po treh različnih starosti. Kaj je bolje za otroka? Da je v velikem vrtcu skupaj samo z otroci iste starosti (zraven je pa še veliko drugih otrok), ali je boljši manjši, bolj obrobni vrtec? Argumenti so za in proti tako za eno kot za drugo izbiro, jaz pa nisem dovolj pameten, da bi lahko definitivno rekel, da je ena boljša od druge. Odločiti se je pa treba do petka.

Ampak kot rečeno, mogoče sploh ne bo dovolj mest in je takšno razmišljanje zapravljanje časa…

 1. tale uvod stavka opisuje mene do kakšnega leta nazaj[nazaj]
 2. mesečno[nazaj]
 3. v novi hiši seveda[nazaj]
 4. ne niste, poden ste, gnoji smrdljivi ste[nazaj]
 5. ne dosti dlje stran pa je še nekaj drugih[nazaj]
 6. glavni vrtec v našem kraju[nazaj]
 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark


23 odgovorov v “Vrtec”

 1. spomincicaspomincica pravi:

  Boljše je, da je v isti starostni skupini, da ima vse možnosti napredovanja in razvoja. Je pa tudi tu caka – pri nas so skupine delali po letnikih, recimo letnik 2008 je ena skupina. Naš je februarski, kar pomeni, da je od decembrskih starejši skoraj eno leto. Prvih 14 dni v vrtcu je bil čisto zmeden, ker jih je večina “govorila” le “eeeee” ali pa “ba-ba”, naš je pa pač čvekal že kot navit.

  Se pa otroci v vsakem primeru prilagodijo situaciji, zato pa tudi podpiram vključevanje v vrtec, ker si morajo znati ustvariti nek “položaj” v množici in ne bit čist presenečeni, ko enkrat pridejo med vrstnike.

  aja, pa še to, kaj vam občina nič ne subvencionira vrtca? 400E je nekje polna cena, ampak vsaj pri nas rangirajo glede na premoženje in potem plačaš nek odstotek od polne cene? Si se kaj pozanimal?

  Veliko sreče pri vpisovanju! :wink:

 2. buba švabebuba švabe pravi:

  Ja, nekaj čez 400 je polna cena, midva bova plačevala verjetno nekaj čez 300. Lani je občina subvencionirala 50%, letos menda ne bo več…

 3. Nataša B. pravi:

  v Kamniku je čez 500€ polna cena..ja otroci so luksuz!

 4. seamus pravi:

  … IN BOLJE JE, DA JE ISTA STAROSTNA SKUPINA.

 5. seamus pravi:

  ups, brez kričanja je blo tole!

 6. buba švabebuba švabe pravi:

  Kakšen razlog, zakaj. En protiargument (čeprav čisto na pamet, brez podlage) bi lahko bil, da če je v skupini s starejšimi, se hitreje nauči zadev, ki jih starejši že znajo. Ampak ja, po občutku bi rekel, da je res vseeno bolje, da je ista starost, ampak a je to res in če ja, kakšna je argumentacija za to?

 7. seamus pravi:

  Recimo starejši so močnejši napram ta malim, amapk koliko so pa starejši?. Mlajši pa ne nudijo napredka, pri tem mislim več kot leto manj. V enaki skupini cca enako napredujejo, čeorav so te meje kar zabrisane- pač glede na tip otroka. Zoja je v mešani skupini in nasjtarejša. Ker je vzgojiteljica dobra (pomje še največ šteje kakšno vzgojiteljico ima otrok) ji gre kar fajn. Čeprav bi pomoje lahko napredovala še več. Recimo, ker v vrtcu jejo z žlico (remind, večina je mlajših) je tudi Zoja šla iz vilce nazaj na žlico in zj spet vse je z žlico. Tudi glede govora, plenic in ipd bi pomoje lahko napredovala več.

  So pa vzgojiteljice opozarjale, da če pa pride k starejšim pa lahko postane zakompleksana, ker česa ne bi znala / zmogla.

  Tko, da pozanimej se glede vzgojiteljic ;) ČE niso dobre naj bodo vsaj fejst!

 8. spomincicaspomincica pravi:

  se strinjam s seamusom, da je veliko odvisno od vzgojiteljic, precej pa tudi od karakterja otroka. nekateri so pač liderji, drugi pa sledijo. dobro, pri enem letu starosti je res težko vedit, kakšne sorte bo, kasneje se pa to res opazi.

  mojega starejšega recimo ne moti dejstvo, da je najstarejši v skupini v smislu, da bi pobral navade drugih, ampak rajš druge prepričuje, kako naj delajo po njegovo. :mrgreen: resno, vzgojiteljici pravita, da je kot raglja, ker nonstop razlaga drugim, kako je treba kak stolp sestavit, da se ne bo podrl, pa kako delajo gasilski avtomobili pa take fore.

  mislim, da je vrtec super, dečva se bo pa v kakršnem koli primeru že imela prima, ker otroci rabijo družbo sebi enakih, da so lahko otroci. :wink:

 9. sosedsosed pravi:

  Čez tvoj post sem podoživel lastno zgodbo. V ponedeljek začnemo uvajanje v privat vrtcu. 400€ mesečno. Pa grejo prihranki za novo kuhinjo… :-/

 10. buba švabebuba švabe pravi:

  Evo, gremo v tavelikega, kjer imajo za vsako generacijo svojo skupino. Je mladi mamici veliko bolj všeč. No, vsaj na vlogi je to prva opcija. Če ne, pa pač v drugega. Upam samo, da bo vsaj nekje mesto, ker če ne, si ne predstavljam alternative. :o

  Drugače pa ravno berem, da se obetajo zakonske spremembe glede vrtcev: http://www.siol.net/slovenija/aktualno/2011/03/kos_cenejsi_vrtci.aspx

  Ampak, kolikor imam jaz sreče, bo to prišlo v veljavo ravno čez kakih pet, šest let. :roll:

  @seamus: LOL glede vzgojiteljic. :lol:

  @spominčica: Itak, da se bo mela fajn. Pa vrtec mora v vsakem primeru bit, tudi če so kakšne druge možnosti (a la babica servis). Kolega je hudo šparoven človek, pa noče dat svojega tamalega v vrtec, potem se pa pritožuje, kako da ga mora vozit k raznim razvojnim strokovnjakom, ker mali ne folga tempa, ki bi ga naj.

  @sosed: Sočustvujem. :cry:

 11. SunshineSunshine pravi:

  Jaz pa mislim da so starostno mešane skupine nekako bolj “naravne”. Pomisli koliko generacij otrok je odraščalo primarno v družbi sorojencev, bratrancev itd. :) Je pa seveda spet pomembno kakšne so vzgojiteljice, da starejše učijo pomoči in strpnosti, male pa spodbujajo k napredku.

  P.S. Sem vesela, da sem te spet “odkrila”. Vidim, da se soočava s kar podobnimi zadevami, le da imam jaz doma 7,5 mesečnika. ;)

 12. buba švabebuba švabe pravi:

  Ja, to je bil tudi en moj argument. Nekako bolj intuitivno se zdi. Ampak so potem tudi drugi dejavniki, tako da sva se odločila, da postaviva vrtec s homogenimi skupinami na prvo mesto.

  Pa čestitke za tvoj naraščaj. :) Sem že nekako uganil po tvojih komentarjih pri skupnih prijateljih na fb. ;) Te moram dodat. :D

 13. SunshineSunshine pravi:

  Please, be my guest. :D Pa ne pozabi dobisat v friend request da si ti Buba Švabe, ker mislim da tvojega pravega imena in priimka ne vem (več?). :)

  Čestitke pa seveda tudi vama. Malčica je čudovita!!!

 14. Bimbo pravi:

  Zdaj ste dilemo že rešili, a vendar… Mi imamo odlične izkušnje prav z malim vrtcem, v katerem so otroci od 3 do 6/7 let pomešani in vse skupaj deluje kot velika družina. Vodi jo nekaj vzgojiteljev obeh spolov in vsak izmed njih prispeva svoj oseben značaj, veščine in hobije. Enkrat se nam je zgodilo, da smo otroka za nekaj dni (počitniško dežurstvo) morali predati v velik vrtec, ki deluje po sistemu vojašnice. V tistem sistemu je bil čisto izgubljen. Glasujem torej kot Sunshine. :-)

 15. Tomaž pravi:

  Nisem prej zasledil bloga, pa tudi odločil si se že menda…ti pa svetujem sledeče glede na to, da boš plačeval polno ceno preveri če imaš v bližini kak zasebni vrtec, tam bo tvoj otrok za isti denar dobil bistveno več….kar se tiče skupin težko povem sam imam dva eden je star 2 in 8 mesecev drugi pa 4, 5 leta…drugače pa največ bo odvisno od tega kako srečo bo imel pri vzgojiteljih, če bo imel dobre vgojitelje je vseeno v kakšni skupni bo, če pa bo pa imel take, ki se takrat ko so straši zraven ah in oh, ko pa so same z otroci so pa nevrotične živčne in buzerirajo otroke pol pa mu ne bo fajn, pa je čist vseeno v kakšni skupni bo

 16. arabella pravi:

  Eno vprašanje, če slučajno kdo ve. V primeru, da je otrok sprejet v vrtec in pogodbe ne podpišeš, se pri vpisu naslednje leto smatra, kot da je to prvi vpis in ne dobiš dodatnih točk. Ali je to vse, kar te lahko doleti? :)

 17. Mirjana pravi:

  Midva plačujeva tudi skoraj toliko vrtca, kot buba švabe. Ampak ta vrtec je res kvaliteten! Govorim kot mamica in vzgojiteljica. Sem delala najprej kot “leteča”, zdaj sem pa v drugem vrtcu….v bistvu me je ta prvi vrtec, ki sta ga obiskovala oba moja otroka navdušil, da sem naredila prekvalifikacijo in postala pomočnica vzgojiteljice. Če je vrtec kvaliteten (otrok z veseljem gre, so vzgojiteljice prisrčne, tople, energične, je vzgoja , izobraževanje in varstvo), je vrtec vreden tega denarja – čeprav bi se tudi jaz najraje zjokala, ker plačam za en mesec vrteca toliko, kot nekateri za celo leto. Res ni fer!! Ampak potem si rečem, da sem sama okusila TA vrtec in vem, da je moj otrok v dobrih rokah. Plače so zelo nizke, ampak hodim pa z veseljem na delo. To je pa pomembnejše.

 18. Mirjana pravi:

  Še to: Jaz se sicer nagibam k isti starostni skupini (oz. isti letnik, ampak je otrok med mlajšimi – ok odvisno od karakterja otroka). Naj pa vas “pomirim” (vsaj moja izkušnja) da če je otrok v skupini s starejšimi, se vzgojitelji njemu toliko bolj posvetijo – ima vso podporo, skrb in pozornost.

 19. enapupa pravi:

  Ker imam podoben problem, sem se sprehodila do našega vrtca, kjer sem naletela na svetovalko. Rekla mi je, da je dokazano najboljše, da so otroci v mešani skupini. Vendar pa bi moralo v skupini biti največ 3-letnikov in manj starejših ter mlajših. Kar je pa zelo težko zagotoviti. Drugače pa…predlagam manjši vrtec, ker je posledično manj možnosti okužb. moje skromne mnenje.

 20. Domen pravi:

  Tvoja odločitev je sicer že mimo.. Običajno so mi blizu odgovori, ki nam jih ponuja narava. Trdnost narave je v raznolikosti. Ko pride človek in uvede monokulturo, se pojavijo problemi, je potrebno gnojiti, zastrupljati s škropivi… Podobno je pri otrocih; alternativni sistemi, ki jih poznam imajo dobre izkušnje z (zelo) mešanimi skupinami. Če imaš kakšne pomisleke glede izobraževalnega sistema, ti proporočam knjigo o šoli Summerhill (dobiš jo tudi v večjih knjižnicah) http://www.summerhillschool.co.uk/

 21. tanja pravi:

  Živjo, buba švabe,

  prebirala sem sosednji super blog Fukušima, pa sem opazila še tole o vrtcu. Ker imam ob 3 otrocih in obeh oblikah vrtca (homogena in heterogena skupina) kar nekaj izkušenj, se oglašam (čeprav je tvoja odločitev, kot se mi zdi, že mimo)

  1. o cenah vrtca in barabah s kešom, ki imajo otroke zastonj v vrtcu, medtem ko običajni mezdni delavci s povprečnimi plačami mastno plačujemo – raje ne bom, ker mi bo od besa pokrov dol vrglo. Barabija, da ji ni para! Lani smo se tudi preselili na obrobje ljubljane, otrok pa je ostal v vrtcu v LJ in smo bili takoj nagrajeni tudi s 15% dodatno podražitvijo (vzeli so nam MOL olajšavo).

  2. Heterogena ali homogena skupina:

  Kar takoj ti povem, da je praktično vse odvisno od vzgojiteljice!!! Prvega in druga otroka smo imeli v heterogeni skupini (v vrtec sta šla malo pred 3. letom starosti, prej ju je čuvala babica), kjer so bili otroci stari od 2.5 let naprej (uradno od 3 let dalje, ampak so sprejeli tudi malo mlajše). Bila je to majčkega enota vrtca, s samo dvema skupinama, nahajala se je v pritličju stanovanjskega bloka (a mogoče govoriva celo o istem vrtcu? Ta naš je na Iga Grudna ulici na Viču v LJ). Izkušnja? Prekrasna. Vzgojiteljica – prava mama na kubik, pozorna, zlata ženska, skrbna, topla, pravična. Neverjetna, skratka. Sama je imela s tako različno starimi otroki gotovo veliko več dela, kot bi ga imela s homogeno skupino. Najmlajšim je bilo treba dati še plenico za ven, starejše pa med spanjem mlajših zaposliti s predšolskimi spretnosti! Načelno sicer velja, da so s heterogenimi skupinami veliko bolj zadovoljni starši mlajših otrok v skupini, ker se pač učijo od starejših in hitreje napredujejo. Ampak ta vzgojiteljica je znala to starostno pestrosti spremeniti v korist za vse- starejši so se učili pomagati mlajšim, biti solidarni – tudi to je velika življenjska modrost, ki je danes zelo primanjkuje vsepovsod. Skratka, ob vsej prostorski stiski v onem malem vrtcu,.— so se imeli prelepo. Vsak dan so šli ven, v dežju so se šli lovit in risat po tleh pod bližnje garaže.., delali so čuda in pol, obiskali avtomehanika, frizeraj,… skratka dogajalo se je. In nikoli ju nismo dobili s smrklji razmazanimi po celem obrazu, vedno so vse vedeli povedati, kako sta se imela čez dan. Našega najmlajšega pa žal babica ni mogla več čuvati in je moral pri dobrem letu dni v vrtec, zato ga nismo mogli dati v to heterogeno skupino, saj je bil zanjo še premajhen. Tako je pristal v eni od velikih enot tega vrtca, v homogeni skupini. Zdaj je star 5 let, vsako leto se je skupina precej povečala, tako da jih je zdaj že okoli 20. In? Velika razlika – tukajšnjemu kadru se ob veliko boljših prostorskih pogojih ljubi 100% manj. Imajo lasten velik vrt z igriščem, pa gredo le redko ven – joj, otroke je treba obuti – kdo se bo sklanjal?! Pozimi je bil recimo opoldne krasen sonček, sem v službi razmišljala, da so sigurno zunaj…. Pa seveda niso bili… ker se jim ni ljubilo obleči otrokom rokavice (»oh, veste, otroci držijo mehke roke, pa je težko«…. – a res? :- ne moreš verjeti ,kakšne prijavijo….), drugič spet so rekle, da je bilo -4 C in da je to premrzlo za otroke… Ne moreš verjet, kakšni izgovori. Ven začnejo hodit šele, ko jim jih ni treba nič obleči in ko si sami nataknejo sandale. (V onem malem vrtcu, kjer se niti obe skupini hkrati nista mogli zbasati v garderobo, pa so jih peljali še na sanjanje z zaklonišča v bližini, imeli so tudi pelerinice na zalogi, če kateri otrok ni imel, tako da so šli ob vsakem vremenu ven, pa vem, da je bilo to zanje veliko težje.) Našega tretjega smo tudi velikokrat dobili s smrklji razmazanimi po celem obrazu – nihče mu ni obrisal nosa. Najbolj od vsega jih pa skrbi, če ni nemara kakšno minuto predolgo v vrtcu – (uradno naj bi ne bil več kot 9 ur); če pride zjutraj ob 7h in popoldne ne utegnem priti do 16h ponj (vrtec dela sicer do 17h), me takoj nahrulijo…. Seveda dvomim, da jih skrbi dobrobit otroka, le sebe so že videle, kako bojo frej že ob 16h… (ob tem seveda, do so popoldne druge delavke, saj ima vzgojiteljica 6-urni delovnik).

  Skratka, res je vse odvisno od kadra. Kakor naletiš. Vzgojiteljica je še kar (vsaj zdi se, da jih ima sicer kar rada), pomočnici se pa totalno nič ne da (razen na uro gledat). Prav kolca se mi po našem starem malem vrtcu, ampak tu si je že našel prijateljčke in bi nam ga bilo hudo prestavljat.

 22. buba švabebuba švabe pravi:

  Hvala še vsem ostalim za izkušnje, mnenja in nasvete. :) Ja, rok za oddajo je bil že en teden nazaj, tako da odločitev je padla že takrat, zdaj pa pač čakamo na odgovor. Prvi vtis po obiskih (imeli so teden odprtih vrat) je bil takšen, da je glavna enota vrtca boljša, kako bo dejansko, pa človek tako ali tako ne more vedet, dokler ni vse že mimo. Bomo videli. :)

 23. » Vrtec, drugi del Moji zapiski pravi:

  [...] Vrtec [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !