Tura št. 27

Zadnjič1 sem pri pregledovanju slik našel eno mapo, ki sem jo pozabil objavit! No, tako bo imela tale objava kakega pol leta zamude. Pa dobro, bolje pozno kot nikoli.

V glavnem, če je kdo že bral, sem se lani s kolesom vozil tu okrog po luštnih turcah, ki jih je en tip zbral in opisal v knjigici z zemljevidom, se pravi v enem takem turističnim kolesarskim vodniku. Zadnja, ki sem jo tu gor opisal, je bila št. 19. No, naslednja je bila potem ena zadnjih ravninskih2, in sicer tura št. 27 – Po Krško-brežiškem polju.

Vmes ali takrat enkrat sem tudi nabavil nov fotoaparat, ki je kot nalašč tudi za take zadeve, kot je turistično kolesarjenje, sploh če imaš gor 16mm objektiv((ki je majhen)). Ves navdušen sem bil, ko sem ugotovil, da ga imaš lahko komot ves čas pri sebi z ustreznim zapestnim trakom in da se ga da lepo upravljat samo z eno roko. Tako lahko fotkaš kar s kolesa, kot da bi imel kompakta, niti hitrosti ni treba zmanjšat.

V glavnem rezultat tega je, da sem spet naredil čisto preveč fotk in vem, da se ponavljam, ampak enostavno ne znam izločit petih ali šestih in potem jih enostavno moram objavit nenormalno veliko število. Ampak internet dandanes vse prebavi. :) Sem pa zadnjič na blogu omogočil Lightbox, tako da se zdaj končno da gledat slajdšov. Pa opise bom dajal kar pod vsako fotko, upam, da bo delovalo.

No, kot rečeno tale tura je ravninska, praktično ni nobene omembe vredne višinske razlike, poteka pa malo po Krškem, malo po Brežiškem polju3. Avtor bukve je sicer iz Brežic, tako da v originalu tam štarta, jaz sem pa pač iz Krškega in sem zadevo malo prilagodil. Pa odkar je tip to napisal, se je v Krškem tudi par stvari za kolesarjenje spremenilo, in to na bolje, tako da se seveda nisem vozil po glavni cesti4, ampak po stezi mimo stadiona in po cesti pod britofom. Tam se začneju tudi prve fotke:

nova kolesarska steza

V Krškem so naredili novo kolesarsko stezo praktično od mosta do vasi Brege. In to ne táko, ki zaseda polovico pločnika ob glavni cesti, ampak táko pravo, o kakršnih smo do zdaj lahko brali samo od naših poročevalcev iz bolj razvitih dežel. Kolesarsko in peš stezo, ki je samo to in nima nobene zveze s cesto. Navdušen!

Kolesarska steza

Evo takole gre tale steza lepo po ravnini med travniki in njivami, malo ravno, malo po ovinkih. Enkrat se sicer križa z eno lokalno cesto, pa lahko se zgodi, da naletiš na kakega kmeta, ker jo lahko lastniki zemljišč uporabljajo kot poljsko pot (no, saj v bistvu so samo asfaltirali obstoječe poljske poti), ampak bolje to kot nič oziroma glavna cesta.

Križišče pri hipodromu

Potem pa kolesarske steze po parih kilometrih zmanjka in pridemo v vas Brege na cesto, ki je opisana v vodniku. Od Breg naprej pa pri hipodromu v križišču levo na glavno cesto, ki gre od Drnovega do Krške vasi.

Cerkvica pri nadvozu

Ampak ta cesta je v redu, je zelo malo prometna. Do Krške vasi je še par luštnih malih vasic, imenujejo se Mrtvice, Vihre in Skopice. Pred časi je tod mimo tekla reka Sava (Drnovo je bilo v rimskih časih s svojim rečnim pristaniščem celo eno najpomembnejših mest na našem ozemlju), potem pa je Sava skozi stoletja menjala strugo in se prestavila par kilometrov severneje, te vasice pa so ostale bolj ali manj same sredi ničesar. Zdaj gre tu avtocesta Ljubljana-Zagreb, ki jo lokalna cesta na enem mestu prečka. Ob tem nadvozu je ena mala cerkvica, ki bi jo verjetno bilo zanimivo pogledat, sem pa pozabil, kako se imenuje.

Nadvoz

Čez avtocesto Ljubljana-Zagreb in naprej po ravnici proti reki Krki.

Krška vas

Skozi Mrtvice, Vihre in Skopice pridemo do konca Krškega polja v Krško vas, ki je malo večja vas ob reki Krki, tam pa v križišču levo na glavno cesto Čatež-Kostanjevica. To je po moje najmanj prijeten del ture, ker je cesta precej prometna, ampak drugače ne gre.

Krka

V Krški vasi cesta prečka reko Krko. Tako je videti Krka kadar ne poplavlja.

Stari most

Po glavni cesti se na srečo peljemo samo par kilometrov, potem pa spet levo na stari most, ki je zdaj asfaltiran, po njem pa gre enosmerna cesta za avtomobile (v smeri iz Brežic) in kolesarska steza.

Pri sotočju Krke in Save

Slika ni nič posebnega, ampak jo dajem gor, ker vzbuja rahlo nostalgične občutke. Na tem mestu (gre za travnat trikotnik med mostom, reko Savo in reko Krko) smo v srednji šoli imeli športne dneve, kjer smo tekli kros. Dalo se je doseči odličen čas, če si se nekje na sredi prvega kroga skril za drevesom, počakal vodilne, da pridejo naokoli in se jim pridružil v drugem krogu. :) ))

Stari most

Stari most čez Savo in Krko je sicer kar precej impresiven in je bil svoj čas ponos avstroogrskega inženirstva in mostogradnje. Zgrajen je bil enkrat v začetku 20. stoletja, nekaj let pred prvo svetovno vojno (1906), in je bil tisti čas menda drugi najdaljši (ali celo najdaljši) most te vrste v monarhiji, če ne kar na svetu. Gre za dvojni železni most, od katerih sta oba loka dolga okoli 100m, skupna dolžina skupaj z delom med Savo in Krko pa je blizu kilometra, če ne več, ampak točnega podatka se ne spomnim.

Reka Sava

Reka Sava s starega železnega mosta.

Grad Brežice

Na drugi strani mosta je brežiški grad. Eden večjih pri nas in precej dobro ohranjen oziroma obnovljen. Notri so vedno kakšne razstave in prireditve. Po starem jedru Brežic so tudi posejane informativne table, kjer se da marsikaj prebrati o zgodovini gradu in Brežic. Precej fascinantno, če te zanimajo take zadeve.

Stara pravda

Od gradu potem gor po Ulici stare pravde proti vodovodnemu stolpu. Pred kratkim so celo staro jedro prenovili, tako da je kar lepo za pogledat. Čeprav določene stavbe so še kar precej zanemarjene. Pa žice električne napeljave so vsepovsod.

proti Bukošku

Pri vodovodnem stolpu potem desno na Bizeljsko cesto, čez rondo naravnost in čez naslednje veliko križišče spet naravnost proti Bizeljskemu.

Bukošek

Čez Bukošek proti Selom pri Dobovi, v Selah pa potem v križišču desno z glavne in tudi dokaj prometne ceste na manjšo lokalno cesto.

Sela pri Dobovi

Na koncu vasi (v teh krajih ne rečejo več vas ampak že selo, zato se kraju reče Sela pri Dobovi) je potem eno križišče, kjer sem malenkost narobe ocenil pravo smer. Šel sem naravnost, kot piše v vodniku, moral pa bi levo, ampak sem kmalu ugotovil, da ne grem prav. No, saj prišel bi vseeno, pač po malo drugačni poti.

skozi gozd

Sledi verjetno najlepši del kroga. Po samotni cesti čez ravninski gozd. To je pravzaprav precej redka zadeva še pri nas. Mislim ravninski gozd. Tale Dobrava tu je eden zadnjih ostankov takega gozda v Sloveniji (poleg Krakovskega gozda), pred davnimi časi je pa takale hosta preraščala večino našega ozemlja.

vodnjak na Malem Obrežu

Iz hoste pridemo ven pri Malem Obrežu. Tam potem pred vodnjakom zavijemo levo proti Velikemu Obrežu. Ta vodnjak je menda kar ena taka mala vaška znamenitost in je lepo obnovljen.

cesta v Jovse

Na Velikem Obrežu potem levo pri gasilskem domu in nato desno na makadamsko pot čez Jovse. O Jovsih sem že pisal. Gre za par hektarjev veliko poplavno ravnico ob reki Sotli, kjer se je skozi stoletja oblikovalo edinstveno okolje, v katerem gnezdijo nekatere redke in ogrožene ptice in druge močvirske živali. Zdaj so Jovsi zaščiteni kot krajinski park, večji del zemlje predstavljajo travniki, vmes so pa posamezna drevesa. Precej luštno zgleda.

pod drevesom v Jovsih

Pod kakim drevesom se da fino spočit in pomalicat. Ali pa lahko enostavno prideš sem na izletek ali piknik. Edino komarji znajo biti moteči. Konec koncev je to le precej zamočvirjen svet.

Rakovec-Jereslavec

Iz Jovsov se potem cesta kar strmo vzpne do vasi Rakovec (ampak je zelo kratek vzpon), tam pa v križišču levo in proti vasi Jereslavec.

pogled na Jovse

Od Jereslavca je izredno lep pogled na Jovse. Tole gledajo eni iz svoje dnevne sobe oziroma vrta.

rdeča hiša v Kapelah

Iz Jereslavca potem pridemo v Kapele in do križišča z (malo bolj) glavno cesto. Na tem križišču stoji rdeča hiša, ki je take sorte znamenitost, kot jih hodijo gledet otroci v osnovni šoli, ko grejo na izlet oziroma ekskurzijo. Bajta je menda stara že stoletja. V časih turških vpadov so imeli navado popolnoma na rdeče pobarvati vsako hišo, v kateri so Turki poklali vse moške. No, to je ena zadnjih takih hiš, ki so še ohranjene, če ne celo zadnja. Čeprav barva pa dvomim, da je originalna. :P

proti Župelevcu

Iz Kapel pa potem po dolgi ravni cesti proti vasi Župelevec.

hiša v Župelevcu

V Župelevcu potem na križišču desno na glavno cesto za Bizeljsko, ampak že po kakih stotih metrih pri tejle zapuščeni bajti spet levo na lokalno cesto proti Bojsnemu.

Bojsno

Tam okoli Bojsnega in še naprej je teren malo bolj razgiban. Najprej gre malo gor, potem pa - logično - malo dol.

spust proti Globokemu

Fotkanje na spustu je zabavno. :) No, saj ni tako strmo. Kakorkoli že, na dnu spusta je Globoko (to je ime vasi), tam pa križišče, kjer zavijemo desno.

Artiče

Od Globokega naprej je potem Mali Vrh, potem pa Dečno selo. Na križišču pa spet desno proti Artičam. Pred Artičami je najprej kratek spust v eno luknjo, potem pa vzponček, ki sicer sam po sebi ni nič takega, ne dolg, ne preveč strm, ampak ko si že zmatran in nimaš kondicije, je prilično nagravžen. Artiče pa so menda najlepše urejena vas v Sloveniji. So se nekaj hvalili z nekimi nagradami.

Zgornji Obrež

Iz Artič se potem spustimo v Spodnjo Pohanco (leti ko sneta sekira dol po tisti cesti), čez rondo proti Krškemu, potem pa takoj levo, da se ne vozimo ravno po glavni cesti Krško-Brežice. Z malim Nex-om lahko človek proti večeru dela takele avtoportrete. :)

Zgornji Obrež

V Zgornjem Obrežu potem na križišču desno proti vasi Pesje.

Potem pa ob železniški progi proti sončnemu zahodu.

Spodnji Stari Grad

V Spodnjem Starem Gradu pa pri železniški postaji čez progo. Če imaš srečo, bo ravno takrat na postaji vlak in potem moraš čakat na zapornice. Če imaš dvojno srečo, je pa na vlaku kak znanec, ki ti pomaha. :P

Vrbina

Potem še čez Spodnji Stari Grad, na križišču desno in mimo nuklearke proti Vrbini.

Krško

Potem še na križišču enkrat desno, na naslednjem pa levo in evo nas nazaj na izhodišču v Krškem.

No, to je to, tura št. 27. Še obvezen profil in zemljevid:

Skupna dolžina nekaj malega čez 50km, višinske razlike se pa ne spomnim, ampak vsega skupaj ni niti 200m. Skratka za vsakogar zelo primerna trasa za kratek kolesarski izlet.

 1. v bistvu je že dolgo nazaj[nazaj]
 2. ker sem len[nazaj]
 3. ne vem, a se piše z veliko ali malo?[nazaj]
 4. ki je mimogrede zelo prometna, skozi Krško pa ima pet ali šest semaforjev[nazaj]
 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark


2 odgovorov v “Tura št. 27”

 1. tyschewtyschew pravi:

  ti kar slikaj in postaj. NICE. ful lepo je gledat fotke pa brat komentarje zraven :)

 2. » Tura št. 18 Moji zapiski pravi:

  [...] je uspelo zvoziti samo 6 izletov, lani pa vsega skupaj celih 0 (z besedo je to nič). Zadnji je bil tale. Žalostno, ampak recimo, da sem imel olajševalne [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !