Sony NEX-5

Pa imam novo igračko! Evo prvi vtisi o fotoaparatu Sony NEX-5 po parih dneh uporabe. Tole bo res samo par osebnih vtisov in opažanj v naključnem vrstnem redu (na začetku bo očitno tisto, kar najbolj pade v oči in česar se najprej spomnim, verjetno bom pa marsikaj tudi pozabil). Kdor hoče podroben test in zna angleško, jih lahko na internetu najde kolikor hoče.  :)

Kje naj začnem? Vse, kar piše v raznih testih je res – Sony NEX-5 je majhen. Zelo majhen! Pravzaprav je tako miniaturen, da z zoom kit objektivom zgleda že skoraj absurdno. Že objektiv sam ni velik, pa še vseeno je telo tako majhno, da je videti, kot da je aparat montiran na objektiv in ne objektiv na aparat. Sončna zaslonka vizualni efekt samo še bolj poudari. Na sliki je NEX-5 z objektivom 18-55mm f/3.5-6.3, sončno zaslonko in (priloženo) bliskavico v dvignjenem položaju.

Z drugim kit objektivom – 16mm f/2.8 palačinko – je pa aparat, kar se velikosti tiče, sploh popolnoma na ravni srednje velike trotlziherce (nimam nobene prave primerjave, ampak če komu to kaj pomeni, NEX-5 s 16mm objektivom je v primerjavi z mojim prastarim Canonom A80 z iztegnjenim objektivom dejansko celo malo manjši in lažji!).

Glede funkcij in delovanja je NEX-5 čisti kompakt, kakršni so namenjeni predvsem fotografom, ki hočejo enostavno slikati brez da bi dejansko vedeli, kaj sploh počnejo. Pa tudi kdor ne spada v to kategorijo, nad funkcijo Intelligent Auto človek enostano mora biti navdušen. V 95% primerov aparat v tem načinu delovanja ugane, kaj hočeš slikati in naredi točno to, kar hočeš. Perfektna izbira za vse nezahtevne družinske fotografe, pa še za marsikoga drugega tudi. Samo v enem primeru (v dokaj močni protisvetlobi) se je zgodilo, da aparat ni in ni hotel fokusirati na obraz, ampak na svetlejše in bolj kontrastno ozadje.

Smile Shutter je še ena fenomenalna pogruntavščina – aparat zaznava obraze v sceni (celo več njih) in ko se nekdo nasmehne, avtomatsko sproži. Deluje neverjetno dobro za navidez spontane, sproščene portrete. Tudi če je kdo bolj sramežljive sorte in se samo na vsake toliko za pol sekunde rahlo nasmehne, bo aparat ta nasmeh ujel.

Seveda ima NEX tudi vse ostale načine delovanja, ki bi jih človek na tej ravni pričakoval – od raznoraznih scenskih načinov (portret, pokrajina, akcija, itd) do klasičnih P, S, A in M. Pri uporabi slednjih pa pride do izraza pomanjkljivost, nad katero se pritožujejo v večini testov, in sicer slabo (vsaj na prvi pogled) oblikovan vmesnik. Na aparatu je namreč minimalno število gumbov (kolešček in 5 gumbov, od katerih je eden sprožilec, eden pa je namenski gumb za snemanje videa), tako da se je treba za večino nastavitev (kot recimo ISO, WB itd) zakopati v menuje, ki pa so dokaj nelogično organizirani in neudobni za redno uporabo (recimo ko prideš do konca menuja in hočeš dol, da bi prišel okoli in spet na začetek, ne gre).

No, aparat vsekakor ni namenjen profesionalni uporabi v okoljih, kjer je treba hitro menjati nastavitve, ampak predvsem za vsakdanjo nezahtevno uporabo, kjer se Intelligent Auto res izkaže. Za bolj zahtevni način uporabe pa se tudi hitro navadiš na menuje. Moje mnenje je, da so tisti, ki se pritožujejo nad upravljanjem aparata, cel paket zelo površno preizkusili. Pravzaprav bolj kot razmišljam, bolj se mi zdi, da je dizajn ohišja in razporeditev gumbov zelo skrbno izbran in natančno dodelan.  Aparat namreč kljub majhnim dimenzijam zelo lepo sede v roko in vse funkcije so na dosegu dveh prstov (palca in kazalca) brez kakršnega koli zvijanja v nemogoče položaje, tako da se ga lahko večinoma uporablja samo z eno roko, medtem ko z drugo samo po potrebi podpreš objektiv, zumiraš, ipd.

Glede enostavnosti uporabe je velik plus tudi delno gibljiv LCD ekranček, ki se ga da nagibati gor in dol, tako da lahko zelo enostavno slikaš tako iz zelo nizkega položaja tik nad tlemi ali pa visoko nad glavo. Edina slabost je, da to deluje samo v ležečem položaju, dostikrat pa bi prišlo prav tudi v okončnem (portretnem) načinu. Kar se samega ekrančka tiče, je enostavno odličen. Velik je 3 palce po diagonali (se pravi, da je res velik) in ima ločljivost 920.000 točk (se pravi res veliko). Tudi na močnem soncu bi naj bil dobro viden, ampak tega še nisem testiral. V vsakem primeru zaenkrat sem lahko samo navdušen nad njim.

Optičnega ali elektronskega iskala aparat nima. Pri Sonyju so pač hoteli narediti res najmanjši fotoaparat z izmenljivimi objektivi na svetu in iskalo enostavno ne paše v ta koncept. Pa ga pravzaprav sploh ne pogrešam, vse se da narediti z LCD ekrančkom. Tudi bliskavice nima vgrajene zaradi istega razloga, je pa v paketu priložena zunanji fleš, ki se po potrebi pritrdi na aparat. To je sicer malenkost diskutabilna izbira, ker bo večina uporabnikov tako ali tako imela bliskavico večino časa na aparatu, ampak kar je, je.

Glede kvalitete slike ni treba izgubljati besed. Ta je daleč boljša od kateregakoli kompakta, vidno boljša od vseh m4/3 aparatov (a la Olympus PEN in podobni) in boljša celo od večine DSLR aparatov formata APS-C. NEX-5 ima namreč senzor velikosti APS-C, ki je malo večji od m4/3 in krepko večji od senzorjev, ki jih vgrajujejo v kompakte. Njegova nazivna občutljivost je ISO200, najvišja pa celo ISO12.800, čeprav so pri taki občutljivosti rezultati res samo pogojno uporabni. Do ISO3200 pa so slike več kot lepe.

Kvaliteto senzorja aparat tudi precej dobro izkorišča in dokler je vsaj malo svetlobe, zelo samozavestno viša ISO vse do 1600 preden se odloči za uporabo bliskavice (če je ta dvignjena). Procesiranje JPEG slik v aparatu je solidno, sem pa bil malo presenečen nad zelo konzervativno uporabo ostrenja. Verjetno so se pri Sonyju odločili, da raje ne bodo pretirano ostrili, da bi bilo ja čim manj šuma pri visokih občutljivostih, čepravi bi po mojem mnenju brez zadržkov lahko. Kar se šuma tiče, odstranjevanje deluje precej solidno in bistveno bolje kot je to sicer navada pri Sonyjevih fotoaparatih (čeprav boljše rezultate seveda dobiš, če slikaš v RAW načinu in uporabiš bolj kvalitetno odstranjevanje šuma na računalniku) in ne zabriše preveč detajlov, ki pa zaradi neagresivnega ostrenja ne pridejo tako do izraza kot bi lahko. Zakaj tako, meni ni čisto jasno. Jaz sem si hitro nastavil ostrenje na +3 in je takoj bolje.

Poleg naštetega ima aparat še par zanimivih bonbončkov, ki jih imajo že tudi nekateri Sonyjevi kompakti, kot na primer Handheld Twilight, Anti Motion Blur, Auto HDR in Panorama. Vsi ti načini v hitrem zaporedju posnamejo več slik in jih potem združijo skupaj, da dosežejo določen efekt. Handheld Twilight omogoča slikanje statičnih objektov v slabi svetlobi brez veliko šuma (res deluje!), Anti Motion Blur omogoča slikanje premikajočih se objektov v slabi svetlobi s kratkimi časi zaklopa (še nisem sprobal), Auto HDR združi več posnetkov kadar je dinamični razpon v sceni prevelik za eno samo sliko, Panorama pa avtomatsko naredi panoramsko sliko iz šestih posnetkov.

Z novim firmwarom (na mojem aparatu je bila še verzija 0.1, najnovejša pa je 0.2) so dodali še t.i. 3D panorama način, ki posname nekakšno trodimenzionalno panoramsko sliko (dve sliki, ki sta malo zamaknjeni ena glede na drugo ali nekaj takega), ki se naj bi jih menda dalo gledati na novih Sonyjevih televizorjih. Koliko bo to uporabno, je seveda vprašljivo.

Naslednja pomembna funkcija aparata je snemanje videa. NEX-5 snema full HD filme v ločljivosti 1920×1080 pri hitrosti 50i, se pravi 50 sličic na sekundo v prepletenem (interlaced) načinu (mimogrede NEX-3, ki je cenejši brat NEX-5 tud snema video, ampak v manjši ločljivosti). Kar je še posebej zanimivo, je to, da je ostrenje med snemanjem videa avtomatsko, hitro, popolnoma neslišno (ne moti posnetega zvoka) in dejansko dobro deluje, kar menda ni doslej uspelo še nobenemu drugemu proizvajalcu podobnih naprav! Filme aparat shranjuje v AVCHD formatu, ampak se ne spoznam toliko na video, da bi vedel kaj več o tem napisati. Kdaj kasneje, če se bom v to poglobil.

Kar se hitrosti ostrenja tiče, je aparat presenetljivo hiter. Namreč DSLR aparati za hitro ostrenje uporabljajo t.i. sistem zaznavanja zamika s posebnimi AF senzorji, do katerih slika pride preko zrcala, ki je pred senzorjem. Vendar pa je problem zrcala pri DSLR aparatih v tem, da je zelo velik, oziroma potrebuje zelo veliko prostora. Ravno zaradi tega NEX-5 (tako kot tudi vsi kompakti)  zrcala nima, tako da se avtofokus vrši preko glavnega senzorja, kar pa je načeloma veliko počasneje. No, pri Sonyju pa so problem očitno precej dobro rešili in ostrenje je več kot zadovoljivo hitro in natančno. Ni čisto na nivoju DSLRja, vseeno pa dovolj hitro za večino načinov uporabe, tudi v slabši svetlobi.

Še nakaj o objektivih. NEX-5 in NEX-3 uporabljata popolnoma nov bajonet za objektive, t.i. e-mount, ki ni kompatibilen z ničemer drugim (čeprav je na aparatu oznaka Alpha in Sony oglašuje kompatibilnost z a-mountom preko adapterja, ki pa je precej drag in je vprašanje, koliko se ga splača kupovati). Trenutno sta na voljo samo dva objektiva, in sicer zoom 18-55mm f/3.5-6.3 in fiksni 16mm f/2.8. Prvi je standardni kit objektiv, dober, ampak nič posebnega. Drugi je malenkost čudna izbira. Pri 16mm je zelo širok in kot tak za začetnika dokaj težek za uporabo. Bolj logična izbira bi bil recimo 24mm f/2.0 ali kaj podobnega. Je pa vsekakor zabaven in prav pride tako na izletih za široke pokrajine kot v zaprtih prostorih za skupinske nočne portrete, pa za ulično fotografijo, za kakšne bolj umetniške izpade ipd. Kar se kvalitete slike tiče, se mi zdi zoom celo malo boljši kot 16mm (ki izven centra ni ne vem kako oster in ima probleme s barvno aberacijo), sta pa oba dovolj kvalitetna za večino fotografov.

Moje mnenje je, da je za začetnika kupovati kit samo s 16mm objektivom (ki je sicer najcenejša izbira) napaka, ker je 16mm vseeno preveč specialen objektiv, da bi bil začetnik z njim dalj časa zadovoljen. Bolje je vzeti kit z zoom objektivom (čeprav je ta precej večji), kdor pa je malo bolj v fotografiji in bi rad aparat, ki bo tudi za v žep (čeprav komaj), pa bo vzel dvojni kit z obema objektivoma.

Ima pa sistem kar se tiče objektivov eno veliko prednost. E-mount ima med vsemi mounti najmanjšo razdaljo med bajonetom in senzorjem (mislim da okoli 18mm, medtem ko imajo recimo SLRji vsi več kot 40mm), kar po domače pomeni, da je zelo enostavno narediti precej poceni adapter za praktično katerikoli objektiv. Na eBayu je že malo morje teh adapterjev, tako da že razmišljam, da bi si nabavil enega in par poceni starih manualnih objektivov. :)

Še nekaj o bateriji. NEX uporablja povsem novo Li-ion baterijo, ki pa je zaradi majhnosti aparata seveda tudi majhna in jo aparat zato tudi hitro “poje”. Po uradnih specifikacijah naj bi bilo možno z enim polnjenjem narediti 330 posnetkov, dejansko število je pa seveda zelo odvisno od načina uporaba, predvsem od uporabe ekrančka in pregledovanja slik ipd. Meni je uspelo s prvim polnjenjem narediti vsega malenkost čez 200 slik. V praksi to pomeni, da bo za veliko uporabnikov dobra ideja nabaviti še dodatno baterijo.

Kar se shranjevanja podatkov tiče, NEX podpira SD kartice (in modernejše izpeljave). Za snemanje videa mora biti kartica dovolj hitra in velika. Format je, kot že rečeno, AVCHD, kar pomeni, da gre recimo na mojo 8GB kartico za vsega 60 minut videa. Fotografij gre na isto kartico v JPEG formatu kakih 1500 (datoteke so velike v povprečju okoli 5MB), v RAW formatu pa okoli 600 (velikosti so okoli 14MB). Verjetno bo kmalu treba dodati še 16 ali 32GB.

To bi bilo na kratko vse, kar se omembe vrednega spomnim. Če povzamem, Sony NEX-5 je do zdaj navdušil. Po mojem mnenju je to več kot odličen aparat tako za nezahtevne družinske fotografe, kot tudi za tiste, ki bi poleg velikega DSLRja radi imeli še en manjši aparat za v žep in pri tem ne sprejmejo nobenih kompromisov glede kvalitete slike.

Kakih testnih slik ne bom limal. Je dovolj primerov na raznih specializiranih straneh na internetu. Jih bo pa na blogu v prihodnje kar veliko objavljenih, vsaj tak imam občutek. :)

 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark


15 odgovorov v “Sony NEX-5”

 1. chefchef pravi:

  Ampak grd je pa ko sto hudičev.

  Jaz sem se začel zanimat za PEN ali za Panasonic GF-1. Ampak če pride zraven takle zoom objektiv kot ga imaš ti, raje ostanem pri dobrem starem Sonyju A-700 in sredi poletja še naprej švicam, ko ga nosim s seboj v torbi samo zato, da v štirih urah naredim tri fotke. Skratka, ne vem kaj je point tako majhnega bodyja, ki je pravzaprav zaradi tega dosti bolj neroden, če s seboj nosiš gromozanski objektiv – fiksen objektiv pa pri takem fotoaparatu zame ne pride v poštev, ker to imam v žepu zato, da lahko z njim fotografiram bolj ali manj vse.

  Da bi bila razporeditev gumbov na Sonyju zanič, tudi jaz kar malo dvomim. To mi je namreč pri Sonyju daleč najbolj všeč, medtem ko je šum že pri ISO400 pri meni tako hud, da je vse skupaj skoraj neuporabno. Kar je tudi najhuj

 2. chefchef pravi:

  Aja, da ne pozabim, pred kratkim se mi je prikupil Panasonic LX3. Če bo po dopustu ostalo kaj dinarčkov odveč, ga bom verjetno kar kupil.

 3. marš na drinimarš na drini pravi:

  chef,

  LX3 je tudi mene mikal, ampak sem se potem rajši odločil za panasonicov TZ7, ki sicer ni ista konkurenca, ampak glede na to da imam že DSLR sem v bistvu bolj rabil nekaj za v žep in za vse priložnosti, kar TZ7 s svojim 12x zoomom pač nudi v večji meri kot LX3. sicer pa bog ne daj, da bi kupoval zadevo po ceni na mixi.tv strani, če ga lahko dobiš za 130€ manj.

  http://www.simplyelectronics.net/mainproduct.php?pid=4389

  stran je preverjena. pri njih sem kupil že omenjeni panasonic 2 meseca nazaj in ga dobil v roku 7 dni ali nekaj podobnega. dostava je tudi res zastonj, kot piše. te tudi sproti obveščajo, kaj se dogaja z nakupom in kako potuje pošiljka in meni so celo poslali email s prošnjo, naj jim sporočim, ko pošiljko dobim. tudi na vprašanja ažurno odgovarjajo. edini “problem” je to, da je zadeva narejena za UK tržišče, torej rabiš adapter za polnilec baterij. garencija pa itak velja 2 leti za vso evropo. torej, tudi če zadevo kupiš v UK, bi garancija morala veljati tudi za servis v sloveniji.

  pa tudi na splošno so zadeve pri njih bolj poceni kot v sloveniji.

 4. chefchef pravi:

  Vem, te razlike v ceni so res ubijalske, no, adapter se mi pa tudi še nekje valja. Hvala za info! Če bodo dinarčki, se bom pa vseeno odločil prej za LX3 – kakšnim besnim zumom na trotlzihrih ne zaupam najbolj, obenem pa tudi zelo malo slikam s teleobjektivom.

 5. buba švabebuba švabe pravi:

  No, meni pa ni grd. :) Pa zoom objektiv sploh ni tako velik, ampak je body tako majhen. Optička varka! ;) Vse skupaj je potem približno enako veliko kot PEN z njegovim kit zoom objektivom.

  Se pa strinjam, da je LX3 zanimiva opcija, če kupuješ kompakt. Sem ga že parim predlagal. Je pa res, da po kvaliteti slike NEX vse te kompakte poseka na celi črti. Pri ISO 1600 so slike tako lepe, da kar res ni. :)

  Kar se pa tiče šuma pri A700, se z dobrim NR programom da vse lepo rešit. Recimo jaz uporabljam Bibble RAW konverter, ki ima vgrajen Noise Ninja za odstranjevanje šuma. Na mojem A100 redno slikam pri ISO 400 in 800 in ni šuma skoraj nič več, na A700 pa naj bi menda bile slike uporabne vsaj do 1600. Najnovejši firmware imaš instaliran?

  To, da so cene pri nas oderuške, je pa tako ali tako že dolgo jasno. Čeprav ko sem kupoval tegale NEXa, pa so bile dejansko po celi Evropi več ali manj enake cene, tako da sem kar lepo pri nas kupil…

 6. chefchef pravi:

  Seveda nimam inštaliranega novega firmwara, ker v bistvu pojma nimam, kaj to je. A to se inštalira na kamero al na leptop?

  Ker če ta čudež reši đum pri ISO 1600, postane zame Sony idealen fotoaparat, če izvzamem WB (vse fotke so pretople), kar pa zame ni problem, ker delam v RAW.

 7. buba švabebuba švabe pravi:

  Na aparat se inštalira. Mislim, da je številka verzije 1.04 ali nekaj takega, in to že precej dolgo časa. Reši med drugim šum pri ISO 1600 in 3200 v JPEG, če to uporabljaš (vseeno je RAW in konverzija na računalniku optimalna rešitev ne glede na aparat).

  Tudi WB ni noben faktor več, ko začneš uporabljat RAW zapis. V bistvu me čudi, da en resen uporabnik slika samo v JPEG načinu… :-/

 8. chefchef pravi:

  Doma prišpara cajt. Mojega fotra ne boš prepričal, da bi šel na RAW, že zato ne, ker pesimistično misli, da se je nemogoče naučit Photoshop. Mu pravim, da saj tako star pa še ni, ampak on goni svojo. Je pač star :)

 9. buba švabebuba švabe pravi:

  Ja potem je pa za njega trotlziher, ne pa SLR! LX3 recimo. :)

 10. chefchef pravi:

  Ne, ne, sej drugač zna fotografirat.

  Ti, tale firmware … jaz sem si datoteko spravil na računalnik. Kako jo pa dobim na fotoaparat? Prosim, razloži mi step-by-step in vedi, da sem absoluten računalniški idiot :(

 11. chefchef pravi:

  Ma ja, zdaj sem pa idiot našel navodila, haha, g< že imam gor.

  Ampak na pamet pa tole ne gre, hoho.

 12. Leo pravi:

  Pozdrav! Mogoče kot zanimivost: V novem “PC WORLD” magazinu je objevljen “TOP 5″ takih hibridnih aparatov ……. in jasno: 1.) NEX-5 2.) GF-1 3.) PEN- E-P2,

 13. » Alpha – NEX adapter krneki pravi:

  [...] moji takrat novi igrački — Sony NEX-5 — sem že pisal. Tokrat pa o novi pridobitvi, ki vsaj za 1000% poveča uporabnost tega malega [...]

 14. Nergač » Priložnost zamujena … pravi:

  [...] je to včasih celo nemogoče. Nekaj časa me je mikalo, da bi kupil nekaj v slogu Olympusa PEN ali Sonyja NEX, ampak sem po prvem testu Olympusa videl, da ni ne tč ne mš, tako da bom sčasoma kupil navadnega [...]

 15. » Sony NEX-5 firmware v4 Moji zapiski pravi:

  [...] Moja mala igračka je dobila facelift. Mislim nov firmware. Japončki od Sonyja so končno prišli k pameti in so [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !