S kolesom čez hribe in doline

Včeraj sem se podal na en tak lušten kratek kolesarski izletek. Polno opremljen, komplet s kolesarsko čelado, kolesarsko majico in nekolesarskim vampom, visečim čez pas kolesarskih hlač. In seveda z vso pripadajočo eletronsko opremo.

No, ko rečem en lušten izletek, je to kakor za koga. Za mene in moje kile je bilo to več kot tri ure in pol matranja (ampak fajn), vključujoč vse fotografske in servisne postanke, čeprav je vsega skupaj naneslo komaj okoli 40km. Evo trasa v Google Earthu:

Kar se razdalje tiče, nisem čisto prepričan, koliko je bilo. Preden je logger našel satelite, sem prevozil že skoraj dva kilometra, iz shranjenega loga pa zanimivo različni programi različno izračunajo razdaljo. Tudi za višinsko razliko ne morem bit siguren. En program pravi, da sem naredil nekaj čez 1000m, ampak to nikakor ne more biti res, glede na to, da je bila najvišja točka 515m, drugih vzponov pa ni bilo veliko. Verjetno je prava številka okoli 500. Kakorkoli že, evo profil:

Še opis poti. Štartal sem iz Krškega takoj v hrib proti Zdolam in nato naprej skozi Ravne in čez hrib proti Podsredi. Fino se mi je zdelo, da do vrha hriba nisem rabil nič ustavljat. No, skoraj nič. En klanec, kakih 50m, ki je bil tako strm, da se človek vpraša, kako jim je tam sploh ratalo asfalt položit, sem enostavno moral prehodit. Pa še to samo zato, ker menjalnik na mojem poceni kinder jajček kolesu v ključnem trenutku ni hotel prestavit v najnižjo prestavo. Potem sem na vrhu rabil vsaj pol ure, da sem ga za silo popravil.

Prvič sem se spomnil nekaj slikat nekje malo pred Podsredo:

Potem pa še v Bistrici ob Sotli:

V Kumrovcu se nisem ustavljal, ker je bila gužva kot v najboljših časih. Sem se pa zato malo spočil par kilometrov naprej ob Sotli:

Potem je prišel še en krajši klanec, na vrhu katerega je… Klanjec:

…kjer imajo en samostan:

in eno kiparsko galerijo enega lokalnega kiparja, ki je med drugim upodobil tudi tegale strica:

Potem je šlo samo že bolj ali manj navzdol do cilja, ene luštne zagorske dolinice:

In to bi bilo vse.

P.S.: Nazaj sem se pustil peljati z avtom.

 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark


6 odgovorov v “S kolesom čez hribe in doline”

 1. seamus pravi:

  Če sem bil ob prejšnjem komentarju Chefa skeptičen in sem pritrjeval v prid nakupa tele tvoje naprave, sem sedaj skeptičen glede nakupa.

 2. buba švabebuba švabe pravi:

  Zakaj pa to?

 3. seamus pravi:

  Zato: “iz shranjenega loga pa zanimivo različni programi različno izračunajo razdaljo. Tudi za višinsko razliko ne morem bit siguren.”

  Če maš Garmina se vsaj ne ukvarjaš s tem al je prav al ne ;) Tako, kot reče drži (ni važn, tud če fali, sam tega itak ne veš).

 4. buba švabebuba švabe pravi:

  Hehe. :) Ja, saj jaz se tudi lahko odločim, da bom uporabljal en in samo en program in bom samo njemu verjel. Lahko verjetno celo vzamem od Garmina softver, po moje. V tem konkretnem primeru je pač en program rekel, da je celotna pot nekaj čez 38km, drugi pa je dobil nekaj čez 39km. Majhna razlika, ampak razlika je vseeno. Zakaj pride do razlik, ne bi vedel. Mogoče zaradi višinskih podatkov. En program jih upošteva, drugi pa ne, kaj pa vem. Kar se tiče višin, pa menda GPS tako ali tako ni preveč zanesljiv (natančnost +-30m in še konstantno skače gor/dol), in to ni nič odvisno od sprejemnika ali softvera. Tako pač je sistem narejen…

 5. seamus pravi:

  GPS glede višine ne laže več tako, kot je včasih – teh +-30m. ZDA so že nakaj časa nazaj dale na voljo višjo ločljivost tudi za civilno uporabo. Geodeti ti sedaj s sedenjem na mestu pol ure dobijo natačnost v mm. S hitrostjo se ta natančnost manjša, samo tolk pa spet ne.

 6. buba švabebuba švabe pravi:

  To sem opazil, ja. Če se ne premikam, se višina sčasoma umiri na precej točni vrednosti, drugače pa skače. Ampak skoraj ne verjamem, da se pri Garminu za 500€ pa to ne dogaja in da je tak Garmin vedno v nulo točen. Ko imaš zadevo na kolesu in se pelješ povprečno 30km/h, na spustih pa prek 60, pa še sploh ne…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !