Nova igračka: GPS Logger

Rabil sem nekaj majhnega, kar ne bo delalo nič drugega kot si na vsakih nekaj sekund zapisovalo trenutni položaj in bo pri tem po možnosti še uporabljalo navadne baterije, s katerimi bo zdržalo cel dan, ki ne bo potrebovalo nobenih posebnih gonilnikov za povezavo z računalnikom in ki bo dovolj poceni. In našel sem Amod AGL3080 GPS Data Logger.

Tega sicer ne prodajajo pri nas, tako da sem moral naročiti iz Nemčije, ampak po manj kot enem tednu čakanja je bil v ponedeljek pri meni! :)

Zakaj sploh rabim to čudo? Dve stvari. Prvič, zato, da bom lahko od zdaj naprej za vse fotografije vedel točno, kje so bile posnete, in drugič, zato, da bom imel točno evidenco vseh daljših sprehodov, pohodov in kolesarskih in vseh drugih izletov in potovanj.

In kako se obnese? Načeloma zelo dobro. Zaenkrat sem testiral samo na enem krajšem sprehodu in nekaj začetnih težav je bilo, v grobem pa dela točno to, kar hočem. Uporablja tri standardne baterije velikosti AAA, kar naj bi zadostovalo za do neprekinjenega 15 ur delovanja (edini problem je, da je treba imeti polnilnik, ki zna polniti po tri baterije hkrati, kar ne znajo ravno vsi). Deluje kot navaden USB ključek velikosti 128 MB in ne rabi nobenih gonilnikov. Samo priključiš na USB in potegneš dol vse datoteke. Teh 128 MB je dovolj za približno tri dni logiranja pri najvišji ločljivosti (vsi možni podatki vsako sekundo) in za več mesecev pri najnižji (samo položaj vsakih 10 sekund). Perfektno!

Na prvem sprehodu je sicer par problemov bilo. Kot prvo, je zadeva rabila več kot pet minut, da je našla satelite, ampak menda je to za prvič normalno in je potem naprej veliko hitreje. Kot drugo, pa se je parkrat zgodilo, da je sprejemnik očitno za nekaj časa izgubil signal in je potem rezultat bil, da so bili v shranjeni poti daljši preskoki oziroma luknje. To se je vedno zgodilo v bližini dreves, ki sicer po mojem vedenju naj ne bi toliko vplivala na sprejem. Pa nosil sem ga na dnu torbe. Pa oblačno je bilo. Kakorkoli že, danes sem naložil nov firmware (ja, celo firmware ima), ki naj bi popravil par napakic. Bomo videli.

Naslednja stvar je obdelava vseh teh GPS podatkov. Primarni namen uporabe je taggiranje fotografij (za test sem na sprehodu naredil kakih 40 ali 50 brezveznih fotk). Za to nalogo obstaja malo morje programov, najboljši med njimi pa naj bi bil GeoSetter:

Problem AMODa je v tem, da shranjuje pozicijo v fiksnih intervalih (1, 5 ali 10s), ne glede na to, ali si se sploh premaknil ali ne. Na koncu dobiš pot, ki vsebuje ogromno točk, ki so si enake oziroma vsaj zelo blizu ena druge. Za čiščenje takih nesmislov sem našej program, ki se imenuje Prune:

Na dveinpolurnem sprehodu je AMOD naredil log datoteko velikosti 750kB. Prune je to skrčil na manj kot 50kB, pri tem, da zmanjšana pot ni praktično nič manj detajlna.

Potem za analizo poti, predvsem za tek in kolesarjenje, pa tudi za vse ostalo, je menda najboljši program SportTracks:

Ta zna z ustreznim pluginom celo popraviti podatke o višini, ki so pri GPS-u sicer precej nenatančni in nezanesljivi. SportTracks nadmorsko višino v poti sinhronizira glede na javno dostopne geodetske podatke. Edini problem je, da so nekateri deli teh podatkov in zemljevidov za par metrov zamaknjeni, tako da se lahko zgodi, da tudi popravljene višine niso čisto prave. Sploh v bližini kakih klifov in grebenov in podobnega.

In kar je še najbolj zanimivo, vse te GPS podatke lahko z ustreznim programom (recimo GeoSetter) izvoziš v GoogleEarth:

Skratka zaenkrat jako kul. :)

 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark


13 odgovorov v “Nova igračka: GPS Logger”

 1. B_U_R_I pravi:

  Kok pa ta zadevščna stane?

 2. chefchef pravi:

  Zakej ne raje Garmin Oregon? Tega pa res ne razumem.

 3. buba švabebuba švabe pravi:

  @chef: Zato, ker ne rabim vsega tega, kar ima Garmin (beri prvi odstavek). Rabim pa, da je zadeva majhna, lahka in čimbolj enostavna. Fotoaparat z 3.2 Mpix, na dotik občutljiv ekran in vse ostalo v tem rangu odpade. Poleg tega je Garmin desetkrat dražji.

  @BUR_I: Jaz sem dal 60€.

 4. oomoooomoo pravi:

  Oprosti za “butasto” vrašanje, pač ne poznam “geosetterja”: kako potem povežeš fotografijo z GPS podatki? Glede na čas posnetka?

 5. buba švabebuba švabe pravi:

  Ja, GPS sprejemnik sprejema čas od satelitov, na fotoaparatu moraš pa pač nastavit čim bolj točen čas. V GeoSetterju potem pri sinhronizaciji še poveš točno, koliko se čas na fotoaparatu razlikuje od pravega. Za pomoč ima AMOD recimo posebno tipko “flag”, s katero posebej shraniš trenutno točko. Tako recimo pri prvi fotki istočasno še stisneš “flag” in imaš točno referenco za sinhronizacijo.

 6. chefchef pravi:

  Ja, ampak toliko zajebancije kot jo imaš ti s tem ključkom … groza, ej. Po mojem boš čez eno leto raje kupil proper GPS. :mrgree:

 7. buba švabebuba švabe pravi:

  Kake zajebancije? Saj ni nobenih zajebancij. Dela tako kot je treba. :)

 8. En odveč pravi:

  Kje si dobil zemljevid za Prune? Ful ma hude plastnice, škoda k kolovozi falijo. Drgač pa od vseh GPS od Garmina mi je še vedno najboljši 60CSX, ne pa te novodobne igračke. Pa samo 7x je dražji :D Drgač men GPS razen v grapah ni delal nikol težav.

 9. En odveč pravi:

  Še to: GPS ne meri nadmorske višine razen če ma barometer in ga ustrezno nastaviš, ampak elipsoidno višino. V Sloveniji se razlikuje do 40m (tam nekje)

 10. buba švabebuba švabe pravi:

  Tisti zemljevid v Prune je OpenCycleMap (isto tudi v SportTracks). Ni ne vem kako podroben, kar se tiče cest (vsaj za Slovenijo), ima pa izohipse. :) Nasploh vsi ti programi za obdelavo podatkov podpirajo večino prosto dostopnih zemljevidov (Google maps, OpenStreetMap, OpenCycleMap, itd.)

  To glede višine je pa res bolj tako-tako. Je treba nujno popravit in uskladit z zemljevidom, drugače res ni uporabno…

 11. Almira pravi:

  zgleda kot odpirač :D

 12. brezveze sploh krneki » Objave » S kolesom čez hribe in doline pravi:

  [...] Včeraj sem se podal na en tak lušten kratek kolesarski izletek. Polno opremljen, komplet s kolesarsko čelado, kolesarsko majico in nekolesarskim vampom, visečim čez pas kolesarskih hlač. In seveda z vso pripadajočo eletronsko opremo. [...]

 13. Sith pravi:

  Tudi sam uporabljam logger in sem navdušen. Ko sem ga kupoval sem ugotovil da obstajajo MTK (zelo varčni – moj zdrži 32 ur) in SIRF čipi. Super je, če ima bluetooth, da ga povežeš s telefonom, kamor naložiš ustrezen program (npr. trekbuddy) in zemljevide.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !