Speedway Grand Prix Slovenije 2008

V soboto 26. aprila 2008 je bila na stadionu Matije Gubca v Krškem prva grand prix dirka nove sezone svetovnega prvenstva v speedwayu. Nastopilo je najboljših 15 tekmovalcev na svetu iz lanske sezone, s povabilom organizatorja pa tudi naš najboljši voznik Matej Žagar.

Spektakel je uspel več kot odlično. Gledalcev je bilo še nekaj več kot lansko leto, po moji oceni kakšnih 8.000 ali tam nekje. Sledi par utrinkov s tega velikega dogodka.

Glavna tirbuna:

a100_0001_3792-stadion.jpg

Žagarjev boks:

a100_0001_3589-boks.jpg

Montiranje zadnjega kolesa:

a100_0001_3616-montiranje-kolesa.jpg

Matej Žagar:

a100_0001_3692-pozdrav.jpg

Zadnji napotki pred vožnjo (Hans Andersen):

a100_0001_3753.jpg

Akcija:

a100_0001_3737.jpg

a100_0001_3711.jpg

a100_0001_3728.jpg

Matej Žagar je vozil odlično in bil po treh vožnjah na šestem mestu.

a100_0001_3732-prvi-zavoj.jpg

Potem pa je močna ploha za kratek čas prekinila dirko in otežila pogoje tako tekmovalcem kot gledalcem in fotografom:

a100_0001_3832-dez-in-blato.jpg

Videli smo tudi nekaj padcev. Lukaš Dryml:

a100_0001_3822-dryml.jpg

Na žalost je v odločilni vožnji padel tudi Matej Žagar:

a100_0001_3833-padec.jpg

Pred polfinalno vožnjo:

a100_0001_3843-grid-girls.jpg

Priprave Hansa Andersena in Tomasza Golloba:

a100_0001_3851-priprave-na-start.jpg

V finale se je zanesljivo uvrstil tudi favorit in lanski svetovni prvak Nicki Pedersen:

a100_0001_3865-start.jpg

Vendar je Tomasz Gollob bolje štartal in prevzel vodstvo:

a100_0001_3801-gollob.jpg

Zmagal je Tomasz Gollob:

a100_0001_3870-slavje-golloba.jpg

Slavje na odru za zmagovalce:

a100_0001_3897-sampanjec.jpg

Končni vrstni red na vrhu: 1. Tomasz Gollob, 2. Nicki Pedersen, 3. Hans Andersen:

a100_0001_3905-zmagovalna-trojka.jpg

Evo, to je to. Še glavna novica: http://www.revijasport.com/

 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark


16 odgovorov v “Speedway Grand Prix Slovenije 2008”

 1. chefchef pravi:

  Jebelacesta, Buba, fino si se ti uvalil med fotografe :)

  Odlične fotke, odlična reportaža, škoda za Mateja :(

 2. anka pravi:

  Pismo, a se ti že malo rineš med profesionalce, ha? :D

 3. buba švabebuba švabe pravi:

  @chef: Ja, res škoda. Dejansko je mel šanse, da pride v polfinale (potem bi se pa lahko zgodilo karkoli), ampak je v svoji zadnji slabo štartal in bil zadnji. Potem je pa še preveč forsiral in v zadnjem ovinku padel. :(

  @anka: Hehe, samo za to bi pa rabil kakšen bolj ornk objektiv nabavit. A ti sploh veš, kakšne zverine eni nosijo okol??? ;) :D

 4. anka pravi:

  Ha, ha, vem Buba, takšne kot jaz :lol: 3-4 kile za vratom. Najmanj. A je to sploh važno, glede na fotke, ki si jih naredil?!

 5. Anja pravi:

  hej buba:) a maš mogoče še kšne fotke od štartnih deklet? če se ti jih da mogoče poslat al pa kej podobnega ;) ?? plizzz :) papa*anja

 6. robi81robi81 pravi:

  @buba – meni se včasih zdi, da imajo nekateri teleskop namesto objektiva :D Drugače pa res škoda za Žagarja, saj mu je v tretji dirki odpovedal njegov najboljši motor, nato pa mu je malo manjkalo do polfinala. Mislim, da je s svojim nastopom popolnoma upravičil posebno povabilo organizatorja.

 7. domovoj pravi:

  Kot Radgončanu se mi kar milo stori ob pogledu na spidvejiste. :( Še pomnite, tovariši: http://blog.domovoj.com/2007/08/28/finale-sp-1981/ http://blog.domovoj.com/2007/06/12/spidvej/

 8. sparkica pravi:

  Neke davne nedelje (pred mnogimi gorami in vodami) sta me dedek in babica peljala na motokros. Gledat seveda. Vem, da ni isto kot spid-in-the-way, ampak Bubine slike so tudi meni obudile spomine, ne samo vam (orkamizerija, če bo kdo imel kaj proti)… In česa se najbolj spomnim?

  Spomnim se, da se je eden od motoristov ustavil (lepše za padel in pobral) ravno pred nami, potegnil čelado z glave in potem sem ga videla… največjega kar sem jih kadarkoli videla. Gromozanski Smrkelj :) Vem, da bo to zdaj grozno prebrat, ampak Smrkelj je edino, kar mi je ostalo v spominu. Zelen na blatnem obrazu, vlekel se je iz nosa do ušesa, kot da bi ga motorist obesil za uhelj :mrgreen: Takrat mi je bilo grozno, še danes mi je grozno, vendar danes razumem, da si ne moreš sredi tekmovanja obrisat nosu :lol: bljak, pa vseeno zanimiv in lep blaten Smrkljast spomin :lol:

 9. sparkica pravi:

  Jojojojojojooooooj, Buba, upam, da nisi bil ti vpleten v naslednjo zadevo. Maloprej sem v Večeru prebrala, da je Žagarja “med prehitevanjem v prvem zavoju zmotil rdeč blisk kontrolne žarnice na bliskavici enega od fotografov ob progi, zaradi česar je povsem odvzel plin. Ko je doumel svojo napako, je bilo tako že prepozno.” Iz jeze je potem zgubil oblast nad vozilom (in sabo očitno), zato je predčasno končal… Ups :lol: Upam, da res nisi bil ti. Verjamem, da nisi. :lol:

 10. buba švabebuba švabe pravi:

  @anka: Ja, vem, kaj ti prenašaš okoli. ;) In ja, je zelo važno pri slikanju nečesa takega. Ker ti motorji se peljejo zelo hitro (~80km/h povprečno), svetloba reflektorjev je pa zelo slaba. ;)

  @anja: Uf, zdj si me pa našla. Na žalost nisem bil ravno pozoren na vas in nisem naredil nobenih res dobrih fotk (pa še varnostniki nam niso pustili na najboljša mesta). Ti pa lahko na mail pošljem, kar pač imam. Samo povej, v kakšni velikosti jih hočeš. :)

  @robi81: Še bolj škoda zaradi lanske sezone, ker je bila tole očitno njegova edina letošnja dirka za SGP. :(

  @domovoj: U matr, tega pa nisem vedu. Škoda, da je zadeva tam pri vas umrla. :(

  @sparkica: Ha ha. Prvič in drugič. :lol:

 11. ninaaninaa pravi:

  Cestitam fotograf :P

 12. anka pravi:

  Vem, da je važno. Šport zahteva svoje, sploh pri digitalni fotografiji. Hotela sem samo povedati, da si s to svojo zadevco v rokah to več kot odlično izpeljal. ;) Svetlobni pogoji,uf. Hja,na terenu so večinoma zanič svetlobni pogoji. Lahko rečem da kar v 95% primerih. Zabačene dvorane, fotografiranja ob 1 popoldan, dež, razne večerne prireditve, svetloba nasproti, po možnosti močno sonce, pa nič ne moreš, če je dogajanje usmerjeno prav v to smer … Drugače pa speedway in podobni športi, kjer imajo ‘predmeti’ točno določeno pot, še ni tako težko fotografirati. Meni osebno je košarko veliko težje fotkati. Stojiš sorazmerno blizu, gneča na tribunah in ob njih ter 10 igralcev na igrišču, ki spreminjajo pot hitreje kot pa kugle v marjanci, da o sledenju žoge sploh ne govorim :lol:

 13. sparkica pravi:

  Slike so res krasne in dinamične, vendar… jaz pogrešam tudi kakšno zgodbo s 5 besedami :( Ne zdaj samo cvenka služit s slikami, daj naredi še kaj za mojo dušo :lol:

 14. drmagnumdrmagnum pravi:

  Dobro si to opravil. Odlična reportaža.

 15. malasladkaprinceskamalasladkaprinceska pravi:

  ajme stric buba.tale spidwej te j prou zasvojil,se men zdi.(:

 16. desert rose pravi:

  Naj se še jaz pridružim “klubu” dobre sklike :) Čeprav ne spremljam speedwaya (sem pa vsaj že slišala za vsa prva tri imena tekmovalcev), mi je zanimivo pogledati slikice v gibanju, tiste poze in tehniko, da voznik motor in sebe obdrži v ravnotežju relativno pokonci. In nisem vedela, da se v Krškem speedira. :) So bili pa lepo poblateni, vsaj tisti, ki se jim ni uspelo obdržati relativno pokonci (kot da bi prišli z Rock Otočca). Ampak pravijo, da so nekatera blata zdravilna. Kaj veš, mogoče ga pa potem izvozijo v kakšno bližnje zdravilišče. ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !