Smrt na cesti

O tem pišem z dvodnevno zamudo, kar pa še ne pomeni, da me ni dogodek pretresel. Samo malo dalj časa potrebujem, da zložim misli v neko razumljivo sosledje. V redu, smrt nekega Makedonca, ki ga nikoli nisem poznal, se me ni dotaknila. Vsaj ne bolj kot katerakoli druga smrt. Sem zaradi tega slab človek? Mislim, da ne. Ljudje umirajo na cestah vsak dan, pa smo se že navadili.

Pretreslo pa me je, ko sem izvedel, za kakšnega človeka gre. Star je bil približno toliko kot jaz, pa neverjetno talentiran. Dober človek. Velik človek. Pretreslo me je, ko sem pomislil, kako se morajo počutiti preživeli, pa povzročitelj nesreče, pa svojci in prijatelji. Pretreslo me je, ko sem pomislil, kaj če bi se kaj podobnega zgodilo meni? Kaj če bi na cesti umrl kdo od ljudi, ki so mi blizu?

Živo sem si predstavljal žalost in praznino, ki bi jo taka nepotrebna smrt pustila za sabo. Solze, bodisi izjokane bodisi v sebi zadržane. Pa rože, sveče, sive oblake in hladen oktobrski dež, ki bi nekega popoldneva padal na v črnino zavito množico in pokrajino iz marmornih kamnov in zlatih črk. In me je postalo strah. Kaj, če se zgodi kaj takega? Kaj, če se to zgodi? Slabo sem se počutil in še vedno se.

In kaj, če se nesreča zgodi meni? Na cesti ne preživim veliko časa, pa še to v glavnem na kratkih razdaljah, ampak zadnjič ko sem se peljal iz Ljubljane domov, čisto lahko marsikaj zgodilo. Takrat mi kaj takega ni niti po pomoti padlo na misel, zdaj pa me kar stisne pri srcu, ko pomislim na to, kaj bi lahko bilo. Ura je bila tri ponoči, utrujen sem bil in zaspan in vozil sem po cesti, ki je nisem nikoli prej videl. Glede pijače sem bil sicer previden in sem, kar se alkohola tiče, spil samo par piv in en (resda prilično močan) cocktail. Ampak pijem redko, moj prag tolerance pa je temu primeren. Pa še megla je bila na cesti mestoma tako gosta, da se praktično ni videlo niti do naslednjega segmenta prekinjene črte na sredini ceste. Vozil sem pa 100, 110 na uro po avtocesti.

Samo srečo sem imel, da ni bilo nič narobe. In ko pomislim, da se je to, kar bi se lahko zgodilo meni, zgodilo nekomu drugemu, nekomu, ki ni nič kriv, se ne počutim dobro.

 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark


20 odgovorov v “Smrt na cesti”

 1. Levinja pravi:

  Ja večkrat bi nas moglo kaj pretresti.. Ti pa pazi nase Buba,ker si fajn,pa k maš taka lepa stopala :)

 2. Fetalij W. TyschewFetalij W. Tyschew pravi:

  to kar si napisal v drugem odstavku… nekaj takega sem razmišljal tudi sam… kako bo šele vozniku, ko. oz. če se zbudi.

  in škoda mladega človeka s takim talentom in glasom… res škoda. če kdo mene vpraša, je škoda dobrih mladih ljudi.

 3. senoritasenorita pravi:

  Mene je ta tragična smrt Tošeta pretresla. In to najbolj zato, kot si sam napisal, ker je bil velik človek, pozitivec, dobrosrčen, vsa slava mu ni stopila v glavo. Poleg tega pa je bil izjemno talentiran človek. Ko sem gledala posnetke pogreba in pretresene starše, so mi solze kar same stopile v oči. Zato tudi sama ta dva dni precej razmišljam o vsem tem, kar si ti spravil v neko obliko. Ne morem si kaj, da ne bi.

 4. strojnikstrojnik pravi:

  U bistvu je nemogoče vedeti, kje je meja. Mnogih previdnih ni več med nami, mnogi “hrabri” so še. Bi pa rekel, da ne gre misliti na to. Ne odtehta…

 5. chefchef pravi:

  Škoda je vsakogar!

 6. Alex van der VolkAlex van der Volk pravi:

  Ne pij, ko voziš, moj prijatelj. Sem zapravil dovolj denarja in živcev, da sem to spoznal. Ampak vseeno te lahko doleti ravno tako in to kjerkoli, tudi sto metrov od doma

 7. wantykawantyka pravi:

  Preveč nesreč je že brez alkohola….alkohol pa tak vse sam poslabša …

 8. zdravje pravi:

  “samo par piv in en cocktail”?! Pa utrujen, zaspan, megla, nepoznana cesta, …. o, ne se hecat. Si jo tokrat dobro odnesel.

 9. JazzyJazzy pravi:

  tičev, voznik je buden in ga bojo danes prijatelji odpeljali v makedonijo, kjer mu bojo sodili.. kazen je predvidena od 1-10 let.. ne vem kaj nej si mislim na to temo, glede sojenja..ampak vem le to, da bo neglede na izid, zapečaen za celo življenje, kot človek, ki je “ubil” tošeta… in s takim bremenom ni lahko živet,.. tip je še vedno v šoku in zelo malo govori.. to piše v poročilih…

  je res, kar si napisal buba, dan za to nesrečo je na isti cesti par metrov naprej ugasnilo še eno mlado življenje, in verjetno nebi niti vedeli za to,in ga nebi niti omenili, če se to nebi zgodilo par metrov od mesta kjer je umrl toše.. in zato sem se jaz včeraj vprašala drugače.. Ali nam bog ali višja sila jemljejo velike in dobre, zato da nas opozarjajo.. ker marsikoga, ki žaluje za tošetom, se novica v časopisu v stilu “na avtocesti ljubljana-postojna umrl mlad motorist” in podobno, ne dotakne več kot toliko.. to preberemo, preletimo zapremo časopis in redko razmišljamo.. mogoče, se moraj kdaj zgodit nekaj tako odmevnega, da folk začne razmišljat, da je življenje eno in da moramo pazit nase in na druge… ker jaz ne najdem druge razlage za to..

 10. andraz182andraz182 pravi:

  “Samo par piv”?! In si se pred volan spravil? Ojoj…

 11. mojcasmojcas pravi:

  Letos so na cestah umrli trije ljudje, vsi zelo mladi, ki sem jih poznala. Potem pa še dva (eden od njiju je bil Smeh), ki jih sicer nisem poznala, sem bila pa njuna ‘fanica’ (to je pogojno rečeno).

  S prijatelji imamo tako politiko, da je vedno en šofer in ta ne pije prav nič alkohola. Seveda pa to ni dovolj, saj lahko nekoč naletimo na kakega šoferja, ki je pijan in nam ta naša abstinenčnost ne bo prav nič pomagala. Marsikaj je namreč odvisno tudi od sreče ali slučaja, žal. Enkrat jo imaš, drugič nimaš. :(

 12. guaya pravi:

  Lepo napisano, buba. in se povsem strinjam. sej je res, da so mediji naredili velik bum okoli tega, ampak je bil res dobrotnik in ga je bilo škoda – kot je sicer vsakega človeka. ampak jst si tudi nisem mogla kej, da me ne bi pretreslo. me kar stisne, ko poslušam “volim osmijeh tvoj”…(prvi verz: “krade mi te cesta”)…brrrrr. pa še – res ne vem, a veliko več berem po medijih, ampak koliko je enih nesreč zadnje čase…?! obup.

 13. Jan pravi:

  “Samo par piv”?! In si se pred volan spravil? Ojoj…

  khm, moram povedati, da je takšno tvoje početje khm..najmanj vprašljivo!

 14. strojnikstrojnik pravi:

  Buba, jas se trudim razumeti. V bistvu, jaz razumem. Moja žena je iz nekaj kilometrov bolj južnega kraja kot ti. Večkrat gremo tam… Joj kako te razumem…

 15. buba švabebuba švabe pravi:

  Joj, no. Kar se mene tiče sploh ni nobene panike. Kar sem takrat spil alkoholnega, sem spil precej zgodaj zvečer, tako da ni bilo nobenega problema. Je pa res, da so bile druge okoliščine take, da sem se potem malo zamislil… :-|

 16. roxa pravi:

  Trenutno mi je voznika žal :( , kot pravi đejka, s tem bo zelo težko živet, toliko bolj, ker sta bila prijatelja. Je pa brezveze, ker se ni odločil za počitek. Utrujen v avtu zaspiš v trenutku in narediš tole. Tole je pa ena velika nočna mora. Rada bi sam rekla še da svaka čast makedoncem, ker so pokazali kako zelo imajo radi in cenijo “svojega” človeka.

  Jaz se pa itak ne bomnikoli sprijaznila, da Čija si, ne bom nikoli slišala v živo …

  In ja, Buba…niti malo vinjen se ne vozi. Sploh pa ne zaspan…niti malo ;)

 17. roxa pravi:

  še tole: http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=16607 spodaj je slika voznika in piše, da je poskušal skočiti skozi okno… omg, ubogi revež :(

 18. buba švabebuba švabe pravi:

  Ja, niti malo. Ampak res no, tko kot sem napisal, se zdi tisočkrat hujše, kot je bilo v resnici.

  Za tega tipa si pa niti približno ne morem predstavljat, kaj zdle vse mora preživljat. Hudo, res hudo…

 19. roxa pravi:

  ne bi bila v njegovi koži niti malo. baje sta prijatelja že 6 let in sploh si ne morem predstavljat, kako mu je zdej ko ve, da je “ubil” prijatelja… res se mi smili.

 20. Darja pravi:

  Kljub vsej previdnosti se lahko zgodi, da je nekdo drug nepreviden in ti ne kriv ne dolžen kasiraš… Žal… Tudi mene je groza, ker sem neprestano na cesti in večrat naletim na tako neprevidne voznike, da se vedno znova sprašujem, kaj razmišljajo na cesti. O vožnji prav gotovo ne…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !