Trgovske blagovne znamke

Saj poznate tiste izdelke, ki jih ima vsaka od teh večjih trgovskih verig. Malo slabša kvaliteta za pol cene, gor pa uniformne nalepke. Mercatorjeve so skoraj take kot v železnosončnih časih gnilega socializma, ostale so pa take bolj pisane, bolj primerne modernim železnosončnim časom gnilega kapitalizma.

Trgovince.

Problem s temi izdelki je, da niso vsi enako dobri. Oziroma enako slabi. Če bi bili vsi nekje na podobnem nivoju, bi se lahko vsak sam enostavno odločil. “Taka kvaliteta za mene ni sprejemljiva, bom raje kupoval uveljavljene znamke.” Ali pa “razlika v ceni je tako velika, da se nakup splača”. Ampak ne, nekateri izdelki so pravzaprav kljub nizki ceni presenetljivo dobri, medtem ko drugi niti za v smeti niso (obstajajo razni zakoni in uredbe o odlaganju zdravju in okolju škodljivih odpadkov pa to).

Recimo razne trgovske čokolade so vse po vrsti žalitev intelekta potencialnih kupcev. In razne Mercator Cole in Spar Cole in podobno. Kot bi pil špricer narejen iz enega dela zlaufanga motornega olja in enega dela mineralne vode. Trgovske mineralne vode.

Po drugi strani pa ima recimo Mercator — tam pač največ kupujem, ne vem, zakaj, brez pravega razloga, podobno pa velja verjetno tudi za druge trgovine — nekaj idelkov, ki so čisto spodobni. Recimo Mercatorjeva pašteta. Čisto dobra. Ali navadni jogurt. Boljši od tistega od Ljubljanskih mlekarn. Ali pa recimo sladoled. Tisti za euro in štiri cente za liter. Skoraj tako dober kot dva do trikrat dražji produkti.

Problem je v tem, da imajo vsi ti izdelki praktično enake nalepke. Kako naj potem človek vé, kateri so dobri in kateri ne? Enostavno jih je treba vse sprobat, kar pa lahko precej stane. Recimo zadnjič sem kupil Mercatorjevo penečo kopel.

Mmm, peneča kopel… Kako to paše… Voda tako vroča, da se koža na dlaneh in stopalih zguba kot suhe slive, milijon delikatnih mehurčkov z vonjem po mandljevem mleku, vse naokrog samo nežna trepatojača svetloba dišečih sveč in v roki kozarec vrhunskega vina… Da so vsi čuti zadovoljeni, pa iz ozadja poskrbi Norah Jones…

Gbzzzzzzzt. Čakaj malo, rewind! A sem to slučajno na glas napisal? Akhem, črtajte zadnji odstavek. Ampak mislim res, vliješ noter deci tega sranja, se naredi nekaj mehurčkov, ki po dveh minutah zginejo, ostane pa samo nekakšen film na površju vode. Jebeni film na površju vode! In oni temu rečejo peneča kopel?! Lepo vas prosim…

In potem moram trpet vsaj dva tedna, ker sem hotel prišparat jebeni euro štiriinpetdeset.

 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark


16 odgovorov v “Trgovske blagovne znamke”

 1. lola bluelola blue pravi:

  Zaradi Merkatorjevega wc-papirja bo propadla Paloma. V kakovost pa se nisem posebej spuščala, ker me nič ne moti, dokler papir ne ‘diši’ po svežih jabolkih, breskvah ali žemljicah.

 2. chefchef pravi:

  Kar se tiče Mercatorjeve Cole… se mi zdi povsem sprejemljiva! Pa tudi sokovi so fajn.

  Sem se pa smejal posnetkom z enega od sestankov na Ministrstvu za okolje in prostor. Na mizah so imeli Mercatorjeve sokove in mi je vse skupaj izpadlo ful čip. Naj kupijo jebeni Fructal! Se pa zadevam, da bi povprečni Slovenec popenil, ker smo tako zelo skromni, ane?

  Peneča kopel. Groza.

 3. roxa pravi:

  v bistvu je dobr pogledat kdo jim kaj dela. recimo voda Tuševa..dela jo dana in men je dobra. sploh hruška.

  isto so makaroni (tuševi), mlinotest, ki je drugač kvaliteten. itd…potem olje (men se zdi, da je gea, ki je drugač kul) če gledaš to…potem se splača kaj kupit.

  sparovi špageti so dobri :lol: tudi.

  tko, da sam kdo dela je treba mal pogledat;)

  omg, kako sovražim tušev logo :(

 4. vesna pravi:

  ja poleg trgovske znamke, ki je v bistvu v teh primerih samo reklama, je treba pogledat proizvajalca, kar je pa seveda sila zamudno.. tud men so všeč mercatorjevi jogurti, prav tako pa je uporaben wc papir pa papirnate brisačke in podobno.. niti pod razno pa ne prebavljam pijač s trgovskimi znamkami

 5. KašparKašpar pravi:

  Mercator cola je v redu, nekateri eurospin-in-podobno-sranje-produkti pa niso za nikamor. Saj morata biti tudi pijača in jedača v užitek!

  Glede skret papirja: (Antonio: http://antonio.blog.siol.net/2007/08/25/carver-%e2%80%93-tisti-ki-imate-morsko-bolezen-prosim-da-se-odstranite/ )

  ” Da bi si morali rit brisati z brusilnim papirjem ali listjem, namesto s troslojnim toaletnim papirjem, ki diši po marelici? In prav vonj po marelici me napelje na naslednjo stvar.

  Zakaj, poskušajo olepšati stvari, ki se jih ne, da olepšati? Toaletni papir ima samo en namen in za ta namen ni potrebno, da diši. Ali vi mogoče povohate toaletni papir preden ga uporabite? Se mi je zdelo… Če ga, nekaj ni v redu z vami…

  Nasledna stvar pri toaletnem papirju je, da ima vtisnjene vzorce kot npr. medvedke. Zakaj? A je kakšna razlika, če si obrišemo rit z medvedki ali koalami ali navadnim toaletnim papirjem? Ste se že kdaj znašli v takšnem pogovoru: »Ej, ka ti uporablaš medvedke ali koale?« , »Defenitvno koale! S koalami je boljši občutek, ker imajo že po naravi bolj mehak kožuh!« Zopet opozarjam! Če ste se, razmislite s kakšnimi ljudmi se družite.”

 6. Alex van der VolkAlex van der Volk pravi:

  Jaz ponavadi rečem tako: nisem tako bogat, da bi kupoval poceni robo in čeprav večinoma kupujem samo v Mecatorju (tudi zato, ker je v Novi Gorici trenutno še vedno ena in edina izbira, ali bom kupoval v Mercatorju, ali pa sploh ne bom kupoval), kupim eno dobro stvar in vem kaj za njo dobim. In klinc vidi še tisti evro prihranka

 7. Fetalij W. TyschewFetalij W. Tyschew pravi:

  uuu, od vseh produktov teh trgovskih znamk definitivno zmaga merkatorjev ENERGY DRINK. po okusu je povsem konkurenčen red bullu, ki je trikrat dražji. zame je to ZMAGA. potem so tu še merkatorjev sladoled, tuševe mlečne rezine (ekvivalent kinderjevemu milkšniteju)… pa še kaj se najde. pa evrokrem tušev je kul.

  meni so taki produkti všeč… ne glede na logotip. :)

 8. seamus pravi:

  Pri nakupu trgovskih znamk vedno pogledam kje je narejeno. Primer kisla smetana Špar je najboljša in mislim, da celo najcenejša, narejena pa je v Vipavskih mlekarnah. Res je dobra za kuho in za na žlico. Recimo Mercator ma celsko in je ogabna in čisto vodena. Podoben hec je pri jogurtih – Špar ma vipavske in so dobri. Pri sirih pa čist mem udarjo in so dobri samo za na roštilj – bučke s česnom in sirom :P

 9. buba švabebuba švabe pravi:

  @lola blue: Ja ja, skret papir, največja iznajdba moderne civilizacije… :)

  @chef: Mercator colo toleriram samo, če je še kaj zraven. V razmerju najmanj 1:1 :P

  @roxa: Ravno zadnjič sem opazil, da Mercatorjevo olje dela Gea. Pa kaj ne morejo sami prodat svojega produkta? Saj ne, da bi se pritoževal, samo čudno se mi zdi… :-|

  @vesna: Saj nekatere pijače so celo dobre. Ampa “cole” so pa res vse po vrsti za nič.

  @kašpar: Ha ha, hvala ti za tole! :lol:

  @volk: Točno tako. Ampak vseeno včasih ne moreš, da ne bi probal, ko je pa že ravno tako poceni… ;)

  @fetalij: Takrat, ko si enkrat v enem zapisu omenil Mercatorjev energy drink, si mi naredil najboljšo uslugo v celem življenju. Brez tebe bi jaz še vedno kupoval Red Bull. Absolutno popolnoma isti, samo trikrat dražji… :D

  @saemus: Ja, zgleda, da ma vsaka trgovina po en mlečni izdelek, ki je najboljši in istočasno najcenejši… :)

 10. roxa pravi:

  buba a greva na štok-kolo :oops:

  p.s: sicer ne vem, kakšne trgovsko-tržne poteze so to, sam dejansko je potem ceneje, ampak ista stvar notri, mislim isti proizvajalec… tko, da se mi zdi prov fino pit Danino vodo z napisom tuš…jest Mlinotest makarone k piše gor Tuš…ali pa kej drucga od koga drugega.

 11. buba švabebuba švabe pravi:

  Ja greva, a ne. A maš kej za proslavit? ;)

 12. roxa pravi:

  buba, ne vem še…tko da še stiskaj pesti ;)

  štok-kola bo pa tako al pa drugač :P

 13. agarwaenagarwaen pravi:

  Mercator cole in pa tiste energijske pijače ne pijem drugače kakor zmešano… Prvo s cvičkom, drugo pa s kakšno vodko.

  Kar se tiče pa piščančje salame … nobena mercator, spar,.. piščančja salama se ne more primerjat s pristno POLI salamo…mmmmm

 14. wantyka pravi:

  ma nekatere stvari so prav čist v redu:)pač kaj pa logično tut slabše….pa kaj mormo

 15. martin pravi:

  Glede pijač so kšne res mogoče normalnega ali vsaj podobnega okusa. Ampak ste se vprašali kakšno sranje pijete? Kupiš mercaterjevo Colo in se ti po nekaj minutah popolnoma speni. Me tut mal ne mika, da bi potem pil takšno kemijsko svinarijo. Le redko pijem energijse napitke. Prvič ker so dragi (poceni robi ne zaupam), drugič pa ne zdravi. Med počitnicami sem si v Hoferju privoščil en tak čip napitek. Navadna scavnica z nekaj sladkorja! To si mislim glede pijač. Kar se pa ostalih izdelkov tiče, pa se mi zdijo za tako nizko ceno zelo kvalitetni.

 16. Acina pravi:

  Res so nekoliko cenejši izdelki.Kvaliteta pa veliiiiikoooo slabša. Sem poskusila kar nekaj Mercatorjevih, npr. vložena paprika, kisla smetana, vložene olive, itd. .. Naj raje ne počnejo tega.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !