Fotografiranje snega

Saj ne da bi me ne vem kako motilo, ampak od vseh snežnih fotografij, ki jih ljudje zadnjih par dni objavljajo, nisem videl niti ene, ki bi bila narejena, kot je treba.

Razen mogoče tistih od Jonasa, pa še te niso ne vem kaj. Ostale so pa vse ena sama velika sivina. Saj jaz tudi nisem neki strašni fotograf, ampak toliko zdrave pameti pa menda vsak, ki poseduje digitalni fotoaparat, ima, da ve, da s čisto avtomatiko skoraj ne gre naredit dobre fotografije snega.

Vse je nekam pretemno in nekontrastno ali celo modro. Če pogledaš histogram, je skoraj vse nabito v ozkem pasu nekje na sredini. In to ni v redu. Če hočeš fotografirat sneg, je treba preklopit na M način, nastavit tako, da ti zadeva javlja preosvetlitev (+1 ali celo +2 ali tam nekje) in to je vsa umetnost. Pa belino še ročno izmeriš. Pridejo tako tisočkrat boljše fotke ven. Niti veliko ni potem treba popravljat v fotošopu.

Škoda samo, ker je moj aparat v kurcu, pa mi ni nič uspelo posneti za demonstracijo. Pa itak ga pri nas ni naneslo več kot kakšnih 5 cm…

 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark


3 odgovorov v “Fotografiranje snega”

 1. roxa pravi:

  s klasiko se da vse, sam potrudit se moraš ;)

  evo ti dve moji sneženi- digitalni ;) , posneto zlo zgodaj ;) – (mal zamujam z objavo ja ;) ))

  mrz7z5l1.jpg

  mrz3z5l2.jpg

  tale je pa fenomen…barve so naravne, nič obdelave ni vmes ;)

  dscf0079z5kw.jpg

 2. buba švabebuba švabe pravi:

  Hvala. Dobre fotke! Najbolj mi je všeč zadnja. :)

  Drugače pa sem to napisal takrat, ko je padlo nekaj snega, pa so vsi objavljali fotografije, ki so bile večinoma res slabo narejene. Sneg barve asfalta na asfaltu barve malo temnejšega asfalta pa to, pa me je malo zmotilo…

 3. Poročni fotograf pravi:

  Lepo napisanoi Dobre fotke!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !