Nesposobni trgovci

Kje se slovenski trgovci in prodajalci učijo svojega posla, da ga tako “dobro” obvladajo? Ker ga ne. V večini primerov so kadri, ki so zaposleni po slovenskih trgovinah, približno toliko primerni za delo, ki ga opravljajo, kot je sirni burek primeren za brisanje riti.

Prideš na primer na oddelek z belo tehniko in gospodinjskimi aparati srednje velikega nakupovalnega centra. Recimo, da je Mercatorjev. Notri so kakšni štirje tipi. Eden je pri blagajni, eden je na čik pavzi, eden se meni po telefonu s svojo punco, eden pa gleda v zrak in se dela, da te ne vidi.

Ti se šetaš po trgovini in gledaš na primer pralne stroje. Nič ti ni jasno, ker teh čudes pač ne kupuješ vsak dan in od takrat ko si kupil zadnjega, je tehnologija že toliko napredovala, da ne veš niti, kje se nehajo pralni stroji in kje se začnejo vesoljske ladje. Ali karkoli je že tisto, kar imajo razstavljeno malo naprej od pralnih strojev.

Da bi ti kdo razložil, kakšne so razlike med tem in onim modelom ali kaj ima ta in česa oni nima in kateri je boljši od drugih, lahko samo sanjaš. Verjetno moraš prej vložiti pisno prošnjo v treh izvodih ali kaj takega, ker če koga kaj na licu mesta vprašaš, te samo debelo gledajo. Češ, saj itak vse na kartončkih zraven piše. Nazadnje kupiš tistega, ki je pač najcenejši. In oni te spet samo gledajo, kot da si z lune padel.

Kot da ti prodajalci tam niso zato, da bi kaj prodali. Namesto da bi ponujali in dejansko prodajali svoje blago, tam enostavno stojijo in čakajo, da ga bo pač nekdo kupil. Kot da jim prodaja sploh ni v interesu.

Na drugi strani pa, če greš na primer k Šiptarju kupit banane ali kaj podobnega, se zgodi naslednje. Šiptar ti da banane, milijonkrat se ti zahvali, naslavlja te z gospod, čeprav si toliko star kot on ali pa še malo mlajši, potem pa ti ponudi še pomaranče. Ker da so dobre in sladke in da jih je ravnokar dobil iz Španije. Pa vzameš še kilo pomaranč. Ker je že ravno tako prijazen in ker so res dobre. In naslednji dan prideš nazaj še po grozdje in hruške.

 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark


26 odgovorov v “Nesposobni trgovci”

 1. KašparKašpar pravi:

  Pravih trgovcev danes res primankuje. Plačo bo dobil isto, če ti pomaga ali ne.

 2. pet-in-g-sekspet-in-g-seks pravi:

  tudi sam imam podobne izkušnje. problem je predvsem pri tehnični robi. sprašuješ kakšne so razlike med izdelki, prednosti in podobno … trgovci pa … nič. nimajo pojma. povedo stavek dva, potem pa se ustavijo. nimajo pojma. ti podvomiš še v tisti stavek ali dva, ki so ju povedali. in greš domov. pa za internet, pa surfat in čekirat forume … res, zakaj sploh rabimo takšne trgovce???

 3. Fetalij W. TyschewFetalij W. Tyschew pravi:

  nobenmu se ne da več delat… tko to je. vsi bi sedel po pisarnicah pa v luft gledal. ko je treba narest kej konkretnega, zatajijo.

  albanci pa so pridni in delavni, v to ni dvoma. edino enega lenuha sem videl delat pri njih, pa so se ga losal dost hitro :D

 4. katarina pravi:

  eh ni fora pri tehnicnih trgovcih, vsi so isti, ne glede na to al kupujes cajtng, cote, pralni stroj al pa stanovanje, noben se ti ne posveti, nemogoce je to…

  po mojih izkusnjah je res samo par trgovcev ki znajo prodajat in delajo z veseljem, in k taksnim se redno vracam, ostali me pa ne vidijo vec

 5. Pi.RomanPi.Roman pravi:

  Jaz trgovine v primeru nakupa tehničnih stvari uporabim samo še zato, da se seznanim s fizično podobo izdelka. Kupim pa potem preko spleta, kar je praviloma tudi ceneje (pa v primeru večjih nakupov je tudi dostava brezplačna).

  Če me v trgovini kakšen prodajalec slučajno nagovori, mu sicer povem, kaj želim, a ponavadi se izkaže, da sem bolje informiran od njega (ker sem se pač navadil, da si informacije pridobim preko spleta).

 6. svarog pravi:

  Hvala bogu, da je velika izbira trgovin. Jaz take zadeve – tehnične vedno kupim v EVJ centru v Kisovcu-www.elektroprom.si, kjer je dobro izšolan kader-mlad in za zasavske razmere tudi dobro plačan.

 7. sirov burek :D pravi:

  a ti bi se pa trudu pa poglablu v belo tehniko za 500 evrov na mesec??

 8. Tatamata pravi:

  Velike trgovie ti prodajni kompleksi so ubili odnos tgovec kupec megalomanski prostori 324 modelov ene in iste reči slabe plače in pasji odnosi?!! Sam hodim po te reci v majhno tgovinco kjer sem z šefom in prodajalacem na ti. Rečem rabim šporhert z ravno plato. Pogleda in rece to bi blo dobro za tebe imato in to in to. In tiho doda “ne morem ti ga zrihtat za isto ceno kot pa v merkatorju” pa mu recem ” ce bi ga hotu tam kupit ne bi bil tu”

  ja res je vedno manj jih je pojdeli so jih veliki.

 9. daP pravi:

  Večina “trgovcev” je v bistvu samo tam da dobi mesečno plačo in to je to! Če se kaj proda je pa še OK! Zdi se mi da bi se večina bodočih trgovcev moralo učiti od šiptarjev, je pa res da za dobrega trgovca moraš biti tudi malo umetnika!! Takole imamo

 10. jery pravi:

  Da jas povem še svoj primer. Grem k mobilnem operaterju, da se pozanimam glede nakupa blouetooth slušalke. Vprašam tipson za pultom kaj bi mi priporočal in pazi šok ….. tipson niti ni vedu ka je blouetooth slušalka ?!?!?!?!!?!?! HALOOOO! WTF!

 11. Peter pravi:

  No, se v celoti strinjam s tabo da so povečini trgovci totalno nesposobni za delo, ki ga opravljajo. Po drugi strani se moraš pa vprašati, če bi se ti za 500€ mesečne plače trudil in vsakemu kupcu lezel v rit, si na pamet zapomnil vseh 19382 tehničnih podatkov in ostalih stvari. Najbrš ne bi. Praviš da so šiptarji bolj prijazni. Seveda so. Oni prodajajo svojo robo, zaslužek gre v njihov žep. Prodajalec na beli tehniki ima pa plačo 500€ fiksno, ne glede na to ali proda za milijon evrov robe ali pa nič. Pa tudi pomaranče je lažje prodajati kot pa belo tehniko in pa tehniko nasploh. V tem primeru ni krivda na strani prodajalec ampak na strani podjetij, ker enostavno premalo plačalo. Tisti, ki nekaj zna, sigurno be bo prodajal hladilnikov v Mercatorju.

 12. Marjan J. pravi:

  Zakaj pa ti daP hodiš v službo – a ne za “mesečno plačo”?

  In dokler bodo trgovci dobili enako plačo-pa še to slabo-ne glede na to koliko prodajo je seveda logično da se ne bodo trudili za čimvečjo prodajo.Zakaj pa bi se?

  Ne zagovarjam trgovcev,čeprav sem sam trgovec,sicer že dolgo ne delam več v trgovini,ampak lahko razumem zakaj je tako.Vsaka stranka pričakuje vrhunsko postrežbo,prijazno in strokovno,ampak trgovec je danes tako nizko plačan,da so med njimi zelo redke izjeme,ki delajo tako.

 13. Marjan J. pravi:

  Se popolnoma strinjam s Petrom.In morate razumeti da glede na mizerne plače,ki so jih pripravljeni vodilni dati za trgovski kader,je pač to najbolje kar lahko za ta denar dobijo.To je dejstvo.Isto kot za blago.Malo denarja malo muzike. :)

 14. Grega pravi:

  Plače so morda res majhne, ampak za nekatere so še te prevelike. Se pa strinjam, da bi prodajalci morali biti nekako dodatno stimulirani. Če hočete videti kakšne prodajalce sem imel v mislih, ko sem zapisal, da so še te mizerne plače preveč, si pojdite ogledat celjski Ba_ _ax (brez epp). Tam ne samo, da ti niso pripravljeni svetovat, ampak so še jezni, če ti morajo po tistem, ko si nekaj kupil, robo pomagat zložit v avto. Ponavadi so ravno takrat, ko bi ti morali pomagat ali svetovat totalno preobremenjeni s čikom, pitjem kavice in čvekanjem s kolegom. Imam pa kolegico, ki je delala v športni trgovini in je bila rojena za to delo. Poštena, izobražena na svojem področju, prijazna, zgovorna… Kupovati pri njej je bilo res užitek. Ampak kaj se je zgodilo tu? Zaradi nekorektnega odnosa nadrejenih in slabe plače je odšla drugam. Potrebno bi bilo torej najti način, kako stimulirati trgovce njenega kova in kako nagnati zgoraj omenjene kadilce in pivce kave.

 15. Igor pravi:

  Res je da se trgovcem neda delati in da večina niti ne ve kaj prodaja. Komu pa se da delati ( zato so naše avtoceste končane in priklopi na internet po pogodbi….. ? )? Je pa tudi druga plat, katere nihče noče niti slišati. Zakaj? Ker vsi vse vemo (ali res ? )in ker se držimo da je kupec kralj. Zadeve se danes zelo hitro spreminjajo (pri tehničnih zadevah še toliko hitreje), podjetja šparajo na vseh področjih in tukaj pride tudi do glavnega problema. Če hočeš imeti dobro podkovanega prodajalca ne more pokrivati kompletnega programa, ki ga ponujajo trgovine ,kaj šele konkurenca. Tako moraš tudi ljudi pošiljati na izobraževanja ( saj so samo prodajalci ), kar pa zopet ni poceni. In tudi delavca ne moreš ožemati 40 ur ali več tedensko, ker je odsoten zaradi izobraževanja in dopolnjevanja znanja. V večini trgovin pa tako ali tako naletiš na ogromno število študentov, ki so prišli po denar in ne delati.Samo kaj če so cenejši od redno zaposljene osebe.Človek ki pa si nabere znanje pa ne bo gnil v neki trgovini na pultu, temveč bo šel kam drugam za boljše denarje. So pa tudi prodajalci nemočni , kajti dostikrat edino inf. ki jo dobijo je katalog, ki ga dobimo stranke prej kot oni. Da ne omenjamo proizvajalce in njihovo podporo. Ne obveščajo ničesar in nikogar ali pa so njihove inf. malce zastarele (prepozne). Tudi če se obrneš na njih ti rečejo da se obrni na pooblašenega prodajalca. Ta pa zopet ve kolikor ti. Če sam ne zvrta po internetu ali zve od kupca. Plače prodajalcev pa tudi niso tako božanske , da bi lahko še tisto malo prostega časa, ki ga imajo porabili za prodajne programe. Temveč ga porabijo prej za kaki fuš ali pa se spočijo od večnega nerganja prenapetih vsevednih stran. No pomislite malce na moje kometarje in se povprašajte ali ni v vaši stroki enako ? To bi bilo dosti, kajti če bom še kaj več napisal marsikdo ne bo prebral do konca.

 16. Peter pravi:

  Ni treba biti kakšen dipl. ing. da najdeš rešitev za ta problem Grega. Plače bi morale biti osnovane glede na prodajo in pa vpisih v knjigo pohval/pritožb. Kar direktno vprašanje zate Grega: kolikokrat si, ko si naletel na prijaznega prodajalca, ki ti je znal svetovati, zahteval knjigo pohval in ga vpisal vanjo? Najbrž nikoli, če pa si, potem si eden redkih. Brez kakšne podlage pa prodajalec, pa če je še tako dober, ne more zahtevati višje plače. Tako da smo v končni fazi za nesposobnost in lenobo prodajalcev krivi mi sami. Če naletiš na nekoga ki ti resnično zna pomagati, potem ga vpiši v knjigo pohval in dopiši da si zasluži večjo plačo oz. kakšen bonus pri plači. S takimi komentarji bi prodajalec zelo hitro prepričal nadrejene da mu zvišajo plačo, če ne v milijone, pa vsaj na neko dostojno raven. Po drugi strani pa slabega prodajalca, ki ti ne pomaga oz. te načrtno ignorira, prav tako vpiši v knjigo pritožb in napiši zakaj si ga tja vpisal. Samo s tem pristopom lahko, preverjeno, bistveno vplivamo na kvaliteto prodajalcev.

 17. Sonic pravi:

  Ma ne bluzite.

  Dobrih prodajalcev je veliko. Če rabiš belo tehniko ne greš ravno v Merkator. Seveda oni to ponujajo – a za ustrezno najcenejšo ceno.

  Zakaj pisec bloga ni objektiven in ni zapisal nič o Harvey Normanu? Zato ker tja ne hodi. Zato, ker je tam drago. Zato, ker so tam vsi prodajalci redno zaposleni ljudje, ki so plačani od prometa. Zato, ker tam ni študentov. Zato, ker sploh ne ve, da Harvey obstaja. Bedak hodi v centre, kjer se tre študentov, ki so plačani na urno postavko.

  In se pritožuje. Seveda, kolega – naj ti odprem tisto možgansko celico.

  Tvoj Merkator, Špar, Tuš ali Leclerk si lahko privošči, da ima zaposlene ljudi, ki ne znajo šteti, kaj šele pisati. Za tisto plačo tudi prašič ne bi delal dalj, kot mesec dni. Ampak je fer ponudba. Cena je nizka. Zelo nizka. Toliko nizka, da je v povprečju v ceni okoli 6% RVC-ja. Še enkrat. 6% RVC-ja.

  Saj vem. Ti bi rad solato, kruh, hladilnik, sojo, najnovejši HDTV Sony, avto Kia Sorento, hišo, burek, grafično kartico in smokije. Na enem mestu. Najceneje v družbi. Z vrhunsko postrežbo. Takoj. Za jurja.

  Zamenjaj logiko ali pa zapri gofljo in se pojdi izobraževat. Do te mere, da si boš lahko privoščil nakup nekje drugje kot v tvojem – Merkator Centru.

 18. Pi.RomanPi.Roman pravi:

  Se je zgodilo tudi vam? Pridite pogledat!

 19. katarina pravi:

  eh Sonic, tut v velecenjenem Harvey Normanu sem ze naletela na trgovce k bi blo vseen ce bi kamne prodajali… cist specificen primer… par let nazaj sicer, kupimo novo TV (sicer ne v HN), in pol iscemo okol novo omarico da bo TV gor stala ker je prejsnja ratala odlocno premala. Med drugim tudi v HN. Prodajalec je bil totalno uzaljen, skregat se je hotu da tak TV sploh ne obstaja, in da nej ne bluzimo (Sonyeva kišta, 102 zaslon, posledicno 80kg in ne pase na vsako omarico) in pazi dodatno razlago… taksnega TVja oni nimajo, ergo NE OBSTAJA, res dobri

  da o drugem primeru k mi je en model razlagal da je absolutno vseen ce ma disk na kompjutru 5400 obratov al pa 7200 tut ne govorimo

  res je da sem v HN zmeri na oddelku tehnike, ampak kaj majo pa tam je poglavje zase, da o njihovih cenah sploh ne zgubljamo besed, vsake tolk casa mas obcutek da celo trgovino kupujes, tut ce si prisel samo po SD kartico :S

 20. buba švabebuba švabe pravi:

  Uf, to pa je zdaj več komentarjev, kot sem jih navajen :)

  Ja, v glavnem se strinjam. Situacija je dosti boljša tam, kjer so prodajalci dostojno plačani in ne 100% fiksno ampak tudi od prometa.

  @Sonic: Pozabljaš, da si tu gost in te lahko skenslam, kadar te hočem, zato se obnašaj temu primerno in zapri svoj idiotski gobec, če ne znaš drugega kot žalit.

 21. londonlondon pravi:

  Imam obcutek, da je Sonic eden od teh prodajalcev, ki se ne znajde najboljse! :)

 22. makymaky pravi:

  glavni problem je v specializaciji. prodajalec, ki prodaja v manjši trgovini, bi moral biti mnogo bolj seznanjen z vsemi idelki, ki jih prodaja. tisti, ki ima denimo 50 izdelkov lažje povzame vse lastnosti kot tisti, ki ima čez 300 izdelkov. navadno tudi delo trgovca na enem mestu ni dologročna zaposlitev. zatorej tudi večje specializacije ni. in tak trgovec, ki se ne posveti svojemu delu je slab trgovec.

  osebno imam najslabšo izkušnjo z prodajalci avtomobilov. od 15 modelov, ki jih ima (5 avto ter 3 nivoji opreme), ne ve niti osnovnih podatkov iz glave. to je sramotno!! in najbolj žalostno je, da so taki po večini avtohiš.

 23. makymaky pravi:

  aja še tole… prodaja na promet je najslabša oblika za lastnika trgovine. bom dal primer za branžo, s katero sem zelo seznanjen. trgovina z oblačili. v kolikor bo merilo prodaja oz. vrednost prodanih izdelkov, se grem stavit, da bo trgovina neurejena, bo razmetana, zanemarjena,vladali bodo napeti odnosti med samimi zaposlenimi,… to ni rešitev!

 24. prodajalec pravi:

  pozdravljeni!

  sam opravljam poklic prodajalca.

  v tehnični stroki sem že 16 let.

  poznam vse!

  poznam vas!

  prodajalci nismo vaši psi ki bi jih vi sprehajal !

  kupci imate do prodajalcev odnos kot sužnjev.

  primer : visokorasli mlad krepak moški želi kupiti 6 jupolov 2 minuti po prihodu začne po trgovini kričati ka zdaj a me bo kdo postregu, čeprav vidi da sta obe prodajalki zasedeni in svetujeta strankam. začne jebat vse po spisku preklinja vpriču strank zahteva šefa se dere na prodajalke samo zato ker sam martin krpan ne more ubogi revček it po voziček in si naložit tistih 6 hobukov jupola. tip še vedno kriči. mine minuta in starejša prodajalka ki je prosta odhiti kretenu in mu pripele voziček ter mu še sama naloži tistih težkih 6 jupolov. tip ko kak pes laja na njo češ da so nesposobni da bi take postreliv in da naj grejo v …… mene ki strežem stranko razpizdi in se stranki opravičim ter odhitim k temu butlu pa ga vludno vprašam če mu lahko kako pomagam. pa reče ka bi rad butl pel mi te jupole na blagajno pa še pol vn u avto. prav ni blema psa lohk peljem na sprehod si rečem in odpujsava proti blagajni. ta pes mora čakat cele 3 minute da plača robo in že kleje vse nas ko pse. dobr vsi smo tiho. greva vn. sam mister odpre vrate belga audia q6 pa ma noter vse nafukan od zoknov do robčkov itd.

  pa mi reče kva zijam naj mu pomagam pospravt njegovo svinjarijo pa da naj ne bulim tak. jst vsega navajem grem nazaj u trgovino vzamem eno škatlo pridem do tipa in mu pucam avto, čist tak iz jeze. pol me pa še ta bosanac dobesedno pribije da ko bom zrastu si bom pa lohk kupu tak avto.

  16 let delam pr firmi vsak mesec naredim najmanj 28.000 čistga prometa . plačo dobim 457 eur.

  sem vesten delavec rad sem prodajalec. poznam tehnično robo naredim vse.

  vi pa nas mate se pse ko naj vam bi lizal rit.

  djte se zresnat !

  nimate pojma ! brez komenarjev! in pika !

 25. diwan pravi:

  Dežni plašček z zanimivim motivom, bo omogočil prijazen sprehod v deževnih dneh, predvsem pa skušal doseči, da bo vaš štirinožec ostal čimbolj suh. Značilnostipasja oblacila

 26. elvis pravi:

  obupni so, lahko jih je sram. jebem jim mater vsem po spisku, kako ravnajo s strankami. nikoli več ne grem v tisto gnilo trgovino.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !