Nekaj zanimivega imam za povedat

Kako napisati prvi stavek, da bodo ljudje, povečini naključni mimoidoči, pogledali, kaj piše naprej?

Nekaj časa že prebiram bloge tukaj, ampak ker sem zelo zaposlena oseba in nimam veliko časa, vsaj tako bi rad sam mislil, ne morem prebrati kar vsega, kar pride izpod prstov nepregledne množice lokalnih blogerjev. Na nekaj blogov sem naročen z RSS bralnikom in jih prebiram skoraj v celoti, na vsake toliko pa grem tudi čez seznam vseh novih objav in kliknem na tiste, ki se na prvi pogled zdijo najbolj zanimive. In ko rečem “na prvi pogled”, v resnici mislim “na prvi stavek”.

Vidim, da veliko število avtorjev ne posveča sploh nikakršne pozornosti prvemu stavku. Napišejo “krneki” in potem takšen zapis konča kot šum, ki ga je potrebno pri prebiranju desetin in stotin podobnih, če že ne enakih, v naglici izločiti. Tudi če v resnici zapis vsebuje kaj zanimivega, ga na osnovi slabega prvega stavka avtomatsko filtriram.

Zato se mi zdi pomembno, kako se nek zapis, še posebej na blogu, začne. Nekateri pravijo, da to ni pomembno, ker da itak objavljajo samo zaradi sebe, ne zaradi drugih. Tudi prav, ampak večina ljudi, ki pišejo zase, piše zasebne dnevnike, tisti, ki pišejo bloge, pa to verjetno počnejo z namenom, da bi njihovo pisanje kdo dejansko prebral in mogoče tudi komentiral. Zato pa je treba pritegniti pozornost potencialnih bralcev in komentatorjev.

In kako je treba napisati prvi stavek? Ne vem, sam se te umetnosti še nisem povsem naučil. Vem pa, da mora prvi stavek biti dovolj kratek, mora biti dovolj konkreten in mora v grobem povzemati to, kar sledi, ne sme pa zavajati. In po možnosti mora biti še dovolj izviren, da se loči od šuma. Reči mora: “Nekaj zanimivega bi rad povedal”, vendar vsakič na drugačen način.

Če kdo ve za kakšna pisana ali nepisana pravila glede prvih stavkov oziroma pisanja (blogov) nasploh, bi bil zelo hvaležen zanje. Veliko nas je takih, ki nam ne bi čisto nič škodilo, če bi malenkost dvignili nivo svojega pisanja.

 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • Google Gmail
 • Google Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • Share/Bookmark
Objavljeno v bluzenje. 3 komentarjev »


3 odgovorov v “Nekaj zanimivega imam za povedat”

 1. Pi.RomanPi.Roman pravi:

  Mislim, da instant rešitve ni. S sproščeno domišljijo in veliko pretipkane kilometrine se pa človeku kaj posveti :)

 2. ameliameli pravi:

  se nekako strinjam, toda pri meni prednjačijo naslovi. čeprav si ne belim z glave s tem no…ampak ja, zanimiva tema. bom o tem v prihodnjem postu razmislila. vsekakor bo prvi stavek oz. poved vsebovala besede gola koža, bradavičke in vroče ustnice ;) šalim se.

  lp, ana

 3. mijo pravi:

  kako ste kaj dobro

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !